На заједничкој конференцији Српског покрета Двери и покрета Буђење данас у Чачку медијима су се обратили Бошко Обрадовић, председник Двери и Славиша Милетић, потпредседник ИО Двери и мештанин села Горње Недељице у Лозници које је на удару отварања рудника литијума, као и представници Буђења Душан Туфегџић и Владимир Терзић.


Славиша Милетић је подсетио на прву народну буну против доласка злогласне стране мултинационалне компаније „РИО ТИНТО” у Србију, која се десила управо у лозничким селима у којима се планира отварање рудника литијума који прети да уништи комлетну животну средину Јадра и Рађевине. Двери и Буђење су биле прве политичке организације које су се прикључиле протестима мештана лозничких села против  „РИО ТИНТО” и учестовале у низу протестних окупљања.

Душан Туфегџић је подсетио на велики протест против „РИО ТИНТО” који је Буђење организовало у јулу у Шапцу, на коме су учествовале бројне еколошке и политичке организације. То је био прави пример сарадње свих оних који су против садашње власти која заправо стоји иза доласка „РИО ТИНТО” у Србију и отварања рудника, без обзира на идеолошке и политичке разлике.

Владимир Терзић је представио заједнички предлог Буђења и Двери свим еколошким и политичким организацијама да потпишемо друштвени споразум о забрани истраживања, експлоатације и прераде литијума у Србији. На овај начин бисмо се сви обавезали да у свом јавном и медијском наступу, као и вршењу функција у будућој власти, неодступно заступамо противљење отварању рудника литијума у Србији. То значи да се овај штетни пројекат по заштиту животне средине одбацује у целини и да нема обећаног економског бенефита који може да надокнади штету по здравље становништва, природу и пољопривреду.

Бошко Обрадовић је најавио даљу сарадњу Двери и Буђења, као и других патриотских политичких организација не само по питању борбе против „РИО ТИНТО”, који је свуда где је у свету пословао иза себе оставио еколошку пустош, већ и по бројним другим друштвеним питањима. Овај предлог Двери и Буђења је тест за све еколошке покрете и опозиционе политичке организације да ли су заиста против отварања рудника без икаквих ограда и услова, или су спремни да под притиском западних амбасада пристану на „РИО ТИНТО” под лажним изговором испуњења еколошких стандарда. У том случају се такви ни у чему не разликују од Вучићевог режима и са њима неће бити даље сарадње у борби против „РИО ТИНТО”. Зато је овај предлог друштвеног споразума важан и показаће право лице свих еколошких бораца данас у Србији. Све ово је посебно актуелно након јучерашње посете Ангеле Меркел, у чијој позадини је подршка за пројекат „РИО ТИНТО” и договор са Вучићевом влашћу око тога. Иако Немачка има своје резерве литијума код њих се не отварају рудници и штити се животна средина, али се у договору са влашћу од Србије жели направити депонија.   

[ngg src=“galleries“ ids=“464″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]
Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде:

 

 

Инфослужба Двери