Осуђујемо привођење Златка Кокановића од стране припадника Полицијске управе Лозница.

       Полиција мора да покаже више флексибилности и разумевања према грађанима Горњих Недељица и Лознице, имајући у виду да су сви под великим притиском и странаца и домаће корумпиране власти у вези са отварањем рудника литијума. Осуђујемо и непромишљен и дилетантски чин довођења Виоле фон Крамон у епицентар највећег државног проблема у Србији данас, из следећих разлога:

  1. Виола фон Крамон је један од главних европских промотера отимања 15% државне територије Србије и признања лажне државе Косово, па је беспредметно очекивати да ће иста особа да буде на страни грађана по питању које је још више везано за интерес немачке привреде, као што је потреба за литијумом.
  2. Гошћа из Немачке ће убрзо бити део званичног државног апарата Немачке, те је наивно очекивати да ће једнодневна посета простору Лознице довести до промене давно опредељене државне политике Немачке, коју је јасно саопштила немачка канцеларка пре пар недеља званичницима у Београду и свима нама.
  3. Укључивањем Виоле фон Крамон у решавање проблема са пројектом „Јадар”, само су јој дати додатни алати у руке којима ће успешније бранити свој став отимања Косова – добила је могућност да се представи као објективан учесник (иако то није), мада сви знамо да појединац не може променити трајекторију државне политике Немачке.
  4. Непромишљен поступак организатора посете је довео до инцидента са једним од мештана на терену, којим је оштећен кредибилитет доброг човека и доброг удружења грађана, и дат у руке нови алат промотерима „Рио Тинто”. Остаје питање да ли је ово све урађено у директној или индиректној кординацији са СНС, Александром Вучићем и Зораном Михајловић? (Агресивно присуство симпатизера СНС на терену је додатна потврда за ову сумњу.)
  5. Ово је наша држава, наше двориште, и у њему можемо и морамо сами да решимо све своје проблеме, па и оне које нам праве странци. Непримерено је позивати странце, нарочито са непријатељским ставовима према Србији, да нам помогну у решењу проблема у нашем дворишту. Политика ослањања на странце у решавању унутрашњих проблема Србије, која интензивно траје већ више од две деценије, мора се одмах прекинути.

Позивамо све политичке организације и појединце да коначно сви схватимо да је питање борбе против „Рио Тинто” питање високо изнад свих личних и партијских интереса. Свака назови борба против пројекта „Јадар”, која није заснована на искреним намерама и не даје реалан резултат у пракси, доноси краткотрајну популарност појединцу али озбиљно штети борби против ове велике несреће по здравље становништва и заштиту животне средине. Удружимо се, превазиђимо разлике и личне сујете, формирајмо стабилан и непробојан фронт, и кренимо да заједно коначно решимо проблем који уништава наше животе али и будућност наше деце.
 

Српски покрет Двери

Покрет Буђење
Проф. др Душко Кузовић