Српски Покрет Двери - Лого
Search

На данашњој конференцији за медије испред Радио телевизије Србије говорили су председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић и еколошки активиста проф. др Душко Кузовић. Тема ове конференције било је рекламирање у свету озлоглашене компаније „Рио Тинто“ на телевизијама са националном фреквенцијом, а посебно јер је та реклама емитована и на РТС-у који плаћају сви грађани Србије.


      Овом приликом, Бошко Обрадовић је изјавио следеће: Згрожени смо скандалозним емитовањем рекламних спотова по злу стране мултинационалне компаније „Рио Тинто“. Ради се о пројекту „Јадар“ који има за циљ отварање рудника литијума у најплоднијем делу Србије – Подрињу и Јадру и Рађевини где ова злогласна страна компанија жели да отвори рудник и уништи нашу здраву животну средину. Оно што је скандалозно у тим спотовима јесте лажно представљање „Рио Тинта“, где се показује како је вода чиста, трава је зелена, све породице су срећне и све идеално функционише. Истина је потпуно другачија. Где год је ова злогласна мултинационална компанија пословала иза себе је остављала пустош и хаос. Све је супротно од онога како се представљају у споту, они се баве прљавим технологијама, уништавају животну средину и што је посебно драматично, они иза себе остављају чак и грађанске ратове.

Српски покрет Двери је од почетка борбе против „Рио Тинта“ био заједно са грађанима Лознице, али у свим другим местима где се планира истраживање, експлоатација и прерада руде литијума. Ми смо и потписници споразума са још неколико десетина политичких организација и еколошких удружења који су за забрану било каквог облика истраживања, експлоатације и прераде литијума у Србији. За то имамо један свима разумљив аргумент, а то је: зашто Немачка, која је највећа европска економија, која има своја налазишта литијума, не врши експлоатацију литијума на својој територији и тако оствари сав тај економски бенефит о коме прича наша власт, већ чува своју животну средину? Уверен сам да ових реклама „Рио Тинта“ на свим телевизијама са националном фреквенцијом не би било без подршке актуелне власти нити би „Рио Тинто“ могао ишта да ископава у Србији без подршке актуелног режима на челу са Александром Вучићем. Вучић је спонзор „Рио Тинта“ у Србији, Вучић и Зорана Михајловић га доводе. „Рио Тинто“ већ откупљује имања и куће иако нема ни дозволу за отварање рудника нити студију о процени утицаја на животну средину. Да ли би „Рио Тинто“ давао милионе да није сигуран да ће добити дозволу? Много више него „Рио Тинто“, за ово зло окривљујем Александра Вучића и Зорану Михајловић. Тражимо забрану емитовања ових спотова на свим телевизијама са националном фреквенцијом, а на првом месту на РТС-у.

 Проф. др Душко Кузовић: Неприхватљиво је да се на јавном сервису грађана Србије пропагира идеја која високо угрожава здравље, природу, економију и државу Србију, без обзира да ли и колико плаћају за то. Где је простор на јавном сервису за другу страну, која је против рудника литијума у Јадру? Где је простор за оне који су против рудника литијума било где у Србији? Немају пара да плате време и људе који воде јавни сервис? Па то су порески обвезници који плаћају и РТС и државни апарат? И шта тај РТС и државни апарат раде: ради против воље потрошача који их плаћају! Народ је против рудника, народ је против рударења као концепта развоја економије и друштва – као народ ми можемо много више и заслужујемо много више него окове рудника које нам намеће срамотна власт и страни окупатор! Срамотно је да власт узима порески новац од грађана, и да тај исти новац даје страним компанијама као субвенције: да би те компаније пропагирале себе кроз јавни сервис или градиле ужасна радна места за децу тих пореских обвезника. То нису радили окупатори ни у Другом светском рату. Ова реклама на јавном сервису је политика „прст у око“. Она је донела довољно зла и друшту и држави Србији. Тражимо хитну обуставу реклама пројекта „Јадар и Рио Тинто“ на јавном сервису Србије – овај новац нисте смели да прихватите и с тога тражимо од тужилаштва процесуирање одговорних у Министарству културе, Регулаторној агенцији и РТС. Тражимо да појединци и организације које се боре против Рио Тинта и рударских компанија добију простор на РТС-у да изнесу своје аргументе. Посебно, тражимо хитну промену државне политике према рударењу: да државни апарат почне да заступа интересе грађана Србије а не страних компанија. То значи: обуставу пројекта „Јадар“, поништење свих истражних дозвола које су издате за геолошка истраживања у Србији, поништење свих планских докумената којима се предвиђа изградња рудника у Србији, процесирање одговорних у министарствима, окрузима, општинама и јавним предузећима. Тражимо процену штете и санацију штете од геолошких истраживања. Тражимо измену законске регулативе како би се повећала заштита природе и грађана од геолошких истраживања. Тражимо мораторијум на сва истраживања и експлоатацију литијума у Србији за наредних 30 година. Тражимо да држава подржи привредни развој држављана Србије а не странаца, да подржи домаћу производњу а не увоз, да подржи образовање а не да уништава школство јер некоме требају радници за руднике, да обнови здравство а не да чува и подржава неморалне послушнике који прикривају страшне последице тровања ваздухом, водом, нездравом исхраном, стресом, страхом, и политичкм иживљавањем над народом које спроводите.

 


 
Целу конференцију за медије можете погледати овде:

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: