Српски покрет Двери излази на изборе на свим нивоима, најављене за 3.април 2022. године, а председнички кандидат Двери биће председник Двери Бошко Обрадовић, уколико не дође до договора о заједничком председничком кандидату опозиције. Ово је одлука коју је Главни одбор Српског покрета Двери донео је у недељу 3.октобра на седници у Ужицу.

        Одлуку о изласку на изборе донели смо сада јер је пробијен рок за усвајање и примену Споразума о унапређењу изборних услова, а такође више и не чекамо договор са остатком опозиције о заједничком изласку  и заједничком председничком кандидату.  

Времена више нема, јер је истекао рок од шест месеци за примену договореног на оба колосека дијалога о побољшању изборних услова, и са представницима власти и са представницима Европског парламента (ЕП). Иако смо и од власти и од представника Европског парламента као посредника у решавању српске парламентарне кризе добили обећања да ће се споразум сачинити и његова примена отпочети бар шест месеци пре избора, показало се да ништа од понуђених споразума и власти и ЕП није финализирано, да време неумитно тече и да времена за губљење више нема.  Сада је време за искреност и храброст и због тога Двери без увијања кажу оно што ће све друге странке обзнанити, само мало касније – да ће на изборе ићи и да од бојкота нема ништа.

Алтернатива изборима је нови бојкот или масовни улични протести, које су Двери заговарале све време постојања Савеза за Србију, а за који још увек немамо одговор због чега се распао. Нови, други бојкот не може бити опција, јер немамо права да без борбе препустимо грађане аутократском криминалном режиму још наредне 4 године, а такође ни протест није реална опција, јер ниједне озбиљне заједничке акције опозиције током читаве године није било и пропуштене су, не кривицом Двери, многе озбиљне шансе да се незадовољство грађана каналише кроз протесте. Ни бојкот, а ни закаснели позиви на лажне протесте нису више опција.

Што се тиче заједничког изласка на изборе и заједничког председничког кандидата читаве опозиције, Двери су до сада учиниле све да до тог јединства дође и за то смо жртвовали много – од парламентарног статуса, активне улоге Двери у Савезу за Србију, организације протеста и покушајима да се они радикализују и претворе у грађанску непослушност и блокаду, да би и након распада СзС улога Двери увек била усмерена ка јединственом наступу, кроз платформе за преговоре и покушаје да се заједнички наступи на преговорима са ЕП. Ни до заједничког наступа опозиције у преговорима, а ни до заједничког кандидата до сада нисмо дошли.

Двери више не чекају и улазе у припрему за изборе.

Дилема на изборе или на улице више не постоји, остали су избори и то под постојећим условима.  Уколико у будућем периоду не буде дошло до сарадње унутар опозиције, за коју смо и даље отворени, на изборе ћемо ићи сами, а ускоро ће одлуку о изласку на изборе донети и све остале опозиционе странке.   
           
Поред изласка Двери на председничке, београдске и најављене парламентарне изборе Двери Ниш већ дуго постављају захтев за сменом градоначелнице и захтев за ванредне локалне изборе. Градска власт на челу са градоначелницом Сотировски налази се у до сада најотворенијем рату са интересима грађана Ниша, зарад сопствених, породичних  и интереса дела нишког СНС-а који саучествује у локалној власти.

           
Све Нишлије знају да су Двери Ниш градоначелници Сотировски за протеклу годину доделили  „Гран при бешчашћа“, а да се све поновило ове године у још горем виду – и ново запослење супруга у Поштанској штедионици, без јавно доступнх уговора за претходна два радна места, и утицај на доделу зету стана намењеног сиромашним Нишлијама,  незаконито донет Нацрт Плана развоја града, и наврат-нанос неквалитетно завршени „тврђавски мост“ и Трг, и поплаве после сваке кише, кратери и гејзири на нишким улицама, и отровни ваздух који Нишлије удишу, и сеча дрвећа, подела медија на подобне и неподобне, и називање опозиције „људским отпадом“, и слупана службена „Шкода“, поклањање имовине Нишлија најбогатијим инвеститорима, незаконит и нетранспарентан покушај да измени Генерални урбанистички план и Ниш окује у блокове солитера од 50 метара, колапс комуналних предузећа због постављања „њених“ нестручних људи,  и прогон стручних кадрова у Јавним предузећима од нестручних СНС јуришника, дивље депоније и употреба забрањеног нишког сметлишта, милиони дати за интелигентне камере у граду прекривеном ђубретом, само су део „згода и незгода“ због којих ова власт оличена у првој жени нишке извршне власти треба да иде у прошлост.
           
Због тога, поред тога што ће Двери учествовати на свим нивоима избора најављених за пролеће 2022. године, Двери Ниш захтевају и расписивање ванредних локалних избора у Нишу.
 
Конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

 

 

ГрО Двери Ниш