Очигледно је да измене Закона о референдуму потпуно обесмишљавају институт референдума, а са друге стране омогућавају да актуелни режим делује у даљем правцу растакања државних и националних интереса.

       Новим изменама Закона о референдуму и народној иницијативи, сва референдумска питања ће се третирати истоветно, што је недопустиво. Не може стајати знак једнакости поред питања о асфалтирању неке улице у сеоском подручју и питања о измени Устава. Такође, изменама овог закона, а што је и најштетније од свега, укида се цензус за референдум, односно одлука на референдуму ће бити важећа ако за њу гласа већина од броја изашлих грађана. То отвара простор за огромне манипулације приликом референдума.

Потпуно је јасно да Вучићев режим константно ради све у интересу странаца, а супротно интересу Србије и њених грађана. Тако су и измене Закона о референдуму само увод у референдумска питања о промени граница Србије и де фекто признања независног Косова, као и о давању сагласности за отварање рудника литијума које треба да спроведе по злу чувена компанија „Рио Тинто“.

Можда су Александру Вучићу, Ани Брнабић или Зорани Михајловић битније финансијско-коруптивне комбинације које ће покушати да сакрију иза разних референдума, али Српски покрет Двери упозорава јавност да заједничким снагама реагујемо и не дозволимо даље угрожавање виталних државних интереса.

 

Инфослужба Двери

Фото: Митар Митровић/Рас Србија