На јучерашњој конференцији за медије ГрО Двери у Лозници, говорили смо о догађају који је озбиљно узнемирио овдашњу јавност и грађане Лознице. Реч је о саобраћајној несрећи која се догодила у Воћњаку код Лознице дана 28.1.2021. године у којој је живот изгубила Мићић Иванка из Тршића.

        Узимајући у обзир развој истраге и догађаје који су уследили након ове несреће, изражавамо озбиљну сумњу у спрегу тужилаштва и врха владајућих странака у смислу одуговлачења са процесуирањем евентуалних починилаца овог дела. Грађане је јако узнемирила вест о овој саобраћајној несрећи, јер се поставља питање да ли постоје људи који су пред законом недодирљиви? Грађани желе да починилац овог дела, као и саучесници у прикривању овог дела буду приведени правди. Тога дана око 20 часова живот је изгубила Мићић Иванка (1959. годиште). Она се кретала као пешак, путем који води из правца Лознице ка Тршићу (тзв. „Попков пут“), а који води од споменика Степи Степановићу ка Тршићу, када је на њу налетело возило којим је управљао бахати возач који се након незгоде удаљио (побегао) са лица места не зауставивши се да јој пружи помоћ. Од тада је протекло 20 дана, а да се још увек не зна ко је извршилац овог тешког кривичног дела. Према информацијама које су дошле до нас, возило за које се основано сумња да су њиме нанете смртне повреде Иванки је идентификовано 2.2.2021. године и пронађено на одређеној локацији у Београду. Полиција је дошла до информација да се то возило није случајно налазило баш на тој локацији!

Основано сумњамо да су извршилац овог злочина и његови помагачи имали довољно времена да након незгоде возило поправе у тајности и одвезу на „сигурну“ локацију.

Међутим, снимци камера из непосредне близине места извршења кривичног дела, као и сведочење лица која су такво возило видела у непосредној близини, а које је било у видно оштећеном стању, дају аргументе за сумњу на возило којим је усмрћена Иванка, а самим тим и на евентуалног починиоца овог дела. Полиција има о томе поуздане податке кроз материјалне доказе, присуство неколико сведока, као и “траг”, локацију мобилног уређаја у тренутку незгоде. Затим, постоје подаци о лицу које је потребне делове за спорно возило преносило из Републике Српске, као и неусаглашеност уплаћених паркинг карти на поменутој локацији у Београду са снимцима са сигурносних камера.
Ако је то тако и ако је идентификовано возило за које постоје основане сумње да је учествовало у извршењу овог кривичног дела, заиста је нејасно због чега нису предузете мере у циљу лишења слободе и саслушања лица које је власник (или корисник) тог возила. Посебно због тога што је полиција била у поседу података о могућем идентитету тог лица и о томе је благовремено обавестила надлежног тужиоца.
Из тих разлога, постављамо следећа питања истражном судији Оливери Јовановић која се бавила овим случајем, као и вршиоцу дужности председника Основног јавног тужилаштва Младенки Манојловић:

Зар све горе наведено није довољан основ сумње за започињање гоњења против наведеног лица, ма ко то био и ко га штитио?
Због чега против тог лица није покренуто кривично гоњење ни до данашњег дана?
Због чега против тог лица није предузета ни једна доказна радња, већ се предмет у Основном јавном тужилаштву у Лозници и даље води против НН извршиоца?
Због чега то лице до данас није чак ни саслушано у својству осумњиченог?
Због чега тужилаштво није поднело предлог суду за одређивање притвора у ситуацији када су испуњена најмање три притворска основа: опасност од бекства, опасност утицања на сведоке и уклањања, скривања или измене доказа или трагова кривичног дела?
Да ли постоји нечији интерес да се даљим одуговлачењем поступка истраге, уклоне (или измене) докази и цео случај заташка?
Зашто је за возило које је идентификовано 2.2.2021. године, а одузето 3.2.2021. године, наредба за вештачење дата тек 10.2.2021. године? Зашто предметно возило није одмах по идентификацији прослеђено на вештачење?
Ако је пак наредба за вештачење дата тек 10.2. 2021. године, зашто, према нашим информацијама, још увек вештачење није извршено?

Много је питања која би се могла поставити у вези са овим случајем па се из свега намеће само један закључак: да Основно јавно тужилаштво у Лозници до сада није одговорило свом основном задатку због кога постоји. У грађане Лознице и околине се увукао страх, јер се изводи закључак да је живот свих нас који нисмо блиски владајућим странкама нагло појефтинио, па се друга страна може осетити толико моћном да може бити само претпоставка шта се у будућности може дешавати. Пре неколико дана, освануо је и плакат у ком се забринути грађани обраћају директно починиоцу овог дела, речима: “Зашто ниси стао да ми помогнеш?”

У име свих забринутих грађана, који не желе да верују да пред законом постоје заштићени

 

ГрО Двери у Лозници