Према сазнањима СП Двери Мајданпек десет чланова Бирачког одбора у сталном саставу на бирачком месту број 18 у селу Лесково који је био орган за спровођење изборних радњи за локалне изборе у општини Мајданпек који су одржани у септембру 2018. године одлучило је да искористи институт опортунитета и прихватило је да плати по 30.000 динара како би тужилаштво одустало од кривичног гоњења.

      На локалним изборима у Мајданпеку 2018. године у селу Лескову догодио се незабележени преседан у новијој политичкој историји Србије. Наиме, од 272 бирача на изборима наводно гласало је њих 271. Због очигледне нерегуларности група људи која је организовала протесте 1 од 5 милиона у Мајданпеку, сваки појединачно у фебруару 2019. године, поднела је кривичне пријаве против непознатих извршилаца и то на основу истраге коју је спровела организација Доста је било у којој су утврдили да најмање шест особа није било присутно у Србији на дан одржавања избора те да тако нису могли да гласају већ је то неко учинио уместо њих.

     Ова група људи тврдила је у својим пријавама да сматрају да постоји основана сумња да је дошло до извршења кривичног дела злоупотреба права гласања из члана 157. Кривичног законика. За наведено дело предвиђена је казна до три године затвора.

     Сам институт тзв. условног опортунитета у нашем кривичном законодавству није дефинисао неопходност признања кривице као услов за његову примену, а у случају да се испуни захтев Тужилаштва и уплати поменута сума кривична пријава се одбацује и ова ствар се сматра правно завршеном.

     Подносиоци кривичних пријава остали су у недоумици да ли су чланови бирачког одбора у сталном саставу признали кривицу и одлучили да се покају или су оспоравали наводе пријаве, те су приморани да сачекају истек рока за извршење Тужилачке наредбе како би прибегли даљим правним корацима. У свако случају јавност Лескова и општине Мајданпек има право да сазна шта се догађало на поменутом бирачком месту и да ли је и у којој мери прекрајана њихова изборна воља.

     Овакав развој догађаја јасно указује да је немогуће организовати фер и поштене изборе у Србији док год су на власти напредњаци, а прибојавамо се да остају или некажњене или симболично кажњене све њихове неподобштине и кршења закона.

Информативна служба ОО Двери Мајданпек

[ngg src=“galleries“ ids=“255″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]