По устаљеном обичају одборничка група СП Двери у Скупштини општине Мајданпек, која бојкотује рад локалног парламента, одржала је 4. јуна конференцију за штампу на којој је изнела своје ставове о тачкама дневног реда седнице овог тела.

     Шеф одборничке групе мајданпечких дверјана Марко Радуловић истакао је да је очигледно да је мајданпечка власт у расулу и да користи сваку прилику да прикрије своје трагове и поново посеже за опробаним инструментом који се зове ребаланс буџета. „Одборници већине у СО Мајданпек треба да конвалидирају ненаменску потрошњу средстава и да испеглају погрешно планирање са краја претходне године“ приметио је Радуловић.

     Иначе, буџетски приходи се смањују за преко 51 милион динара или за око 450.000 евра, а највише се смањују планирани приходи од пореза на зараде и то за 30 милиона динара или за преко 250.000 евра. Разлог је значајно смањен број запослених у општини Мајданпек, првенствено због престанка са радом Фабрике бакарних цеви. То је смањење за преко 11% ове приходне буџетске ставке.

     Радуловић је напоменуо да се наставља пракса упумпавања средстава у мајданпечку топлану. Овог пута повећавају се средства за ово јавно предузеће за око 60 милиона динара или за преко пола милиона евра. „За шта? Нејасно је да ли се намирују стари дугови или неке скорашње набавке. Од кога и преко кога се набавља мазут за мајданпечку топлану и у којим количинама? Како то да нас рад топлане највише кошта у периодима када су зиме благе?“ запитао је Радуловић и наставио „због тога Двери захтевају ванредну независну ревизију пословања Топлане у Мајданпеку и објављивање резултата ове ревизије“.

      „Питамо се и са ким је уговорена дезинфекција која је коштала 8 милиона динара или 70 хиљада евра и где је уопште обављена; где је дистрибуиран санитетски, медицински и дезинфекциони материјал у вредности од 4 милиона и од кога је набављен; колико је тачно пара утрошено за пакете помоћи угроженом становништву, колико их је подељено, шта су садржали и како су набављени?“ питањима је прокоментарисао велике а нетранспарентне трошкове које је општина Мајданпек имала за време епидемије ковида 19 и констатовао да су Двери свесне да до промене ове ненародне власти неће добити одговоре на ова питања, али да обећавају да ће и ове као и све претходне и будуће неподопштине локалне власти испитати оног тренутка када се буду питале и одлучивале.

Информативна служба ОО Двери Мајданпек