По већ устаљеном обичају, одборничка група СП Двери у Скупштини општини Мајданпек, која бојкотује рад локалног парламента, одржала је после седнице СО Мајданпек прес конференцију на којој је изнела своје ставове о мигрантској политици и уопште политици према странцима.

Предводник Дверјана у мајданпечком парламенту Марко Радуловић започео је прес конференцију истицањем захтева локалним властодржцима да одговоре на питања да ли постоји намера доношења плана за унапређење положаја миграната у општини Мајданпек, да ли су одређене локације и делови насеља за пријем миграната у овој локалној самоуправи, да ли постоје анализе о демографским променама у општини и да ли се налазимо на почетку реализације пројекта демографског инжињеринга са циљем да се промени етнички састав општине. Изразио је бојазан да општина велике површине и мале насељености, мање од 15 становника по квадратном километру, представља идеалан полигон за реализацију плана насељавања миграната.

Радуловић је нагласио и следеће: „Од Полицијске управе у Мајданпеку захтевамо да редовно, а најмање једном у два месеца, обавештава јавност о броју кинеских и држављана других земаља који имају пријаву боравишта на основу радног ангажмана у компанији ЗиЂин. Такође, од Националне службе за запошљавање захтевамо информацију о броју држављана других земаља који су радно ангажовани у компанији ЗиЂин и објашњење зашто им се дају тзв. радне дозволе када се за већину радних задатака могу ангажовати држављани Србије. Све ово захтевамо како би се предупредиле гласине о кинеском преузимању Мајданпека и на такав начин умирила јавност. Наравно, у случају да те гласине нису истините.“

Одборник Драган Манојловић осврнуо се на повећање цена услуга мајданпечког Водовода у 2019. године за које је рекао да се отргло контроли и да је велики удар на кућне буџете грађана, поготову ако се узиме у обзир да се ради о предузећу које већ годинама прима енормне субвенције од локалне самоуправе.

„Двери Мајданпек захтевају моментално укидање праксе да се од ожалошћених породица тражи да, пре укопа покојника, измире ову обавезу, уз претњу да у супротном неће бити обављена сахрана. Обавеза се може измирити и касније, у наредним данима. Овакав однос је у супротности са српском традицијом“, констатово је одборник Двери Миодраг Бачиловић.

Одборница Снежана Тодоровић изнела је захтев комуналним инспекцијсим органима да почну са предузимањем мера које треба да зауставе прљање мајданпечких саобраћајница, а које се дешава због тога што неопрана возила која напуштају круг мајданпечког рудника разносе блато.

Информативна служба ОО Двери у Мајданпеку