Највеће и најстарије младеновачко млинско пекарско предузеће „Маковица“ АД, престало је са радом у понедељак 9. марта, разлог је недостатак сировина за производњу. Запослени су остали ускраћени за званично објашњење у вези новонастале ситуације, нико од руководства се данима не појављује у фирми.

Тако се стотинак радника нашло у безизлазној ситуацији, практично на улици, без посла са неисплаћеним заосталим зарадама за јануар и фебруар и великом бригом, како ће остварити своје право на здравствену заштиту после априла, наиме, здравствене књижице запослених у Маковици оверене су само до априла 2020. године.

Маковица АД је регистрована у АПР-у као предузеће за производњу млинско пекарских производа и за складиштење пшенице, у њеним силосима складиштене су Републичке и градске робне резерве пшенице и брашна као и пшеница коју су чували пољопривредни произвођачи из Младеновца и околине. Због широког спектра производних активности и традиције дуже од једног века, ово млинско пекарско предузеће, имало је компаративну предност у односу на новоосноване фирме из ове бранше. Производило је хлеб и више од 120 врста пецива, смрзнуто тесто, брашно као и палету млинских производа и сточне хране. У октобру 2019. фирма је продата бугарском држављанину Ивану Ивановом. Запослени сматрају да су проблеми у пословању настали много пре последње приватизације, због недомаћинског пословања претходног власника Слободана Секулића.

Сада се намеће низ логичних питања: Каква је судбина запослених и да ли ће им бити исплаћене заостале зараде? Шта се десило са робним резервама које су нестале из силоса? Да ли су то исте оне робне резерве на које држава рачуна у случају кризних ситуација, пандемије и сл.?  Шта се десило са пшеницом која је преузета од пољопривредника на чување?  И незаобилазно питање одговорности, ко је одговоран за новонасталу ситуацију? Такозвани „бизнисмени“ успели су да униште предузеће које је практично било неуништиво. 

Седамдесетих година прошлог века Младеновац је био претежно индустријски град, запошљавао је око 16000 – 17000 радника у производном сектору. Време транзиције и лоших приватизација, потпуно је уништило младеновачку привреду, данас у овом сектору у Младеновцу  има нешто више од 1000 запослених.

Шта је учинила општинска власт да поспеши индустријску производњу? Колико је приватног капитала инвестирано у општину Младеновац?  То су питања на која не можемо да добијемо одговоре.

ОО Двери Младеновац