Српски Покрет Двери - Лого
Search

У оквиру представљања новог Прогласа Српског покрета Двери под називом „ПРОМЕНА СИСТЕМА – СИГУРНОСТ ЗА СВЕ“ данас је у Пресцентру Удружења новинара Србије у Београду представљена друга тачка овог Прогласа: „ТИ КОНТРОЛИШЕШ – О ПРАВНОЈ ОДГОВОРНОСТИ И ЛУСТРАЦИЈИ“. Ово је био први догађај у низу конференција и округлих столова до Нове године на којима ће Двери сваке недеље представити по део свог политичког програма и нове људе у политици који ће заступати одређене јавне политике.

        На конференцији су узели учешћа: Бошко Обрадовић, председник Српског покрета Двери, Маја Митић, адвокат из Врања, члан Председништва и председник стручног савета Двери за уставна питања, правду и законодавство, Михаило Лакчевић, адвокат из Београда, мастер кривичног права, члан Савета Двери за уставна питања, правду и законодавство, Гордана Маринковић Савовић, дипломирани професор књижевности из Пожеге, члан Председништва, председник стручног савета Двери за образовање и науку, и Теодора Зарић, мастер педагог из Београда, члан Омладине Двери.

[ngg src=“galleries“ ids=“291″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Повод за конференцију било је нагомилано огромно разочарење грађана Србије постпетооктобарским политичким променама, као и избегавање одговорности свих оних који су се у ДОС-овом и претходном режиму огрешили о закон. Жеља организатора је да нам се то не понови после пада садашње власти, јер једном коначно у Србији мора бити уведена правна одговорност највиших државних функционера за злоупотребу и несавесност у вршењу јавне функције. Двери сматрају да што је независније правосуђе – то је извеснија правда, а почетак свега виде у изградњи независних државних институција које неће бити под контролом извршне власти већ под влашћу закона.

Да би дошло до сигурне владавине права потребни су нам нови механизми за коначно остварење правде у Србији и сваку врсту одговорности. На првом месту и за пример то мора бити одговорност носилаца јавних функција за кршење закона, проневере, прање пара, криминал и корупцију.

У том правцу, Српски покрет Двери је представио осам мера за увођење правне одговорности и лустрацију, којој су Двери посветиле и посебну Декларацију која је данас такође представљена:

  1. Увођење кривичног дела незаконито богаћење
  2. Нови закон о унакрсном испитивању порекла имовине
  3. Кривична одговорност: затворска казна
  4. Финансијска одговорност: новчана казна
  5. Имовинска одговорност: одузимање незаконито стечене имовине
  6. Лустрација: забрана обављања јавне функције на дужи временски период
  7. Преиспитивање свих диплома и доктората запослених у јавном сектору и отпуштање оних са лажним дипломама и звањима
  8. Одузимање акредитације и забрана рада лажних факултета који продају дипломе и звања

Линк ка говору Бошко Обрадовић: Нема промене система без лустрације!

Представљање дела Прогласа можете погледати овде:

 

 

Инфослужба Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: