Српски Покрет Двери - Лого
Search

У организацији одбора за спољну политику руске покрајине Башкортостан, одржана је међународна интернет конференција под називом „Свет после корона вируса – поглед из срца Евроазије“.

     Поред народног посланика EU Марије Јањушевић, на сесији под називом „Пост корона, друштво и нови социолошки изазови“, говорили су још и народни посланик Бундестага Штефан Којтер, посланик руске Думе Ирина Јумашева, а такође и представници Италије, Кине и Турске.

Марија Јањушевић је захвалила Кини и Русији на помоћи коју је Србија добила за борбу против пандемије. Изразила је жаљење што су медији у Србији веома стидљиво и штуро извештавали о руској помоћи Србији, што се ипак за помоћ из Кине не би могло рећи. Објаснила је да је разлог томе чињеница да су власти у Србији далеко више окренуте западним силама него Русији. Јањушевић је рекла да са поносом може да каже да Србија сада може и сама себи да помогне, јер је Фонд за иновациону делатност финансирао истраживања стручњака са института „Михајло Пупин“ и ускоро ће бити омогућена серијска производња респиратора у Србији. Изразила је наду да ће се развијати боља билатерална сарадња међу државама и јачати међусобно поверење. На крају излагања је говорила о поверењу које државе морају међусобно јачати, јер ће ускоро несумњиво бити постављено и питање обавезне вакцинације. „ Народ у Србији има далеко веће поверење у Русију него у Западне државе. Нажалост, Србија неће производити вакцине за сузбијање корона вируса, тако да би Срби вероватно увек радије купили и користили вакцине руске производње, него оне које би понудио Новартис или неки други произвођач из западних држава“ – рекла је на крају излагања Марија Јањушевић.

Сви говорници су с сложили да ће економија  морати да претрпи значајне промене и да ће се последице пандемије дуго осећати. Штефан Којтер из Немачке је говорио о проблему који Немачка у овим данима има са мигрантима које је  2015. населила Ангела Меркел. Како је изјавио, мигранти у Немачкој не поштују  законе и уредбе због сопствених културних образаца, неразумевања језика и сл.

Масимилијано Ферари, саветник за спољне послове из Ломбардије је говорио о изостанку помоћи Италији од стране ЕУ и потврдио да се сада озбиљно разматра такозвани „италегзит“, јер је евроскептицизам након короне у рапидном порасту. Он је подсетио да је Италија својевремено учествовала у изради чувеног „Маршаловог плана“ и да се сада разматра његова примена у кризи у којој се економија његове државе нашла.

Градоначелник Измира Сојер је говорио о губицима у туризму који прете Турској. Представник из Кине је говорио о цени коју је његова земља платила због короне и изразио наду да ће доћи до успоравања глобализације и да ће се успоставити нови ланци производње, при чему сматра да ће се развити нове индустрије које ће обезбедити опоравак економије, а свакако су ИТ индустрија и брига о здрављу међу њима.

Закључак је да су прилагођавања на нове услове пословања неопходна и да нико са сигурношђу не може прогнозирати будуће догађаје, нити да процени коначну штету од пандемије.

Савет Двери за спољне послове

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: