Српски покрет Двери је од свог постанка 1999. године остао доследан борби за очување Косова и Метохије у саставу Србије и поштовању Резолуције 1244. Ове године су поводом Сретења, Дана државности и годишњице Првог српског устанка, косовске светиње посетили Марија Јањушевић, народни посланик, Милун Здравковић, секретар ГО Двери Београд, Миодраг Стојаковић, председник ОО Двери Алибунар  и Немања Михајловић, члан Савета за омладину Двери.

     Посета је почела Литургијом у манастиру Девич, где су присутни имали част да присуствују венчању младог пара из Београда. Након тога, обишли су Пећку патријаршију, Висoке Дечане, цркве Богородице Љевишке и Св. Ђорђа у Призрену, као и обновљени конак Св. Архангели, који се налази у овој старој престоници Цара Душана. У другом делу путовања чланови Двери су посетили манастир Св. Врачева у Зочишту и село Велика Хоча.  Окрепљујуће је било упознати се са младим брачним паровима, који са својом децом долазе у ове метохијске манастире, који желе да остану да живе на својим огњиштима.  Из разговора са локалним српским становништвом, сазнаје се да Срби јужно од Ибра иако тешко, нешто опуштеније живе. Они су у мањем страху и под мањим притиском него што је то случај са Србима на северу КиМ, јер им мир угрожавају криминалци Вучићевог режима. Радује и чињеница да се српске светиње у јужној покрајини обнављају. Градња је спора и променљивог интензитета, али је очигледна. Одлучност и одважност челника СПЦ на Косову и Метохији, монаштва и свих других црквених радника је окосница обитавања на овом простору и постојања српског народа уопште. На сваком кораку се осећа јединство и огромна подршка сународницима у Црној Гори у одбрани светиња. Свест о чињеници да се данас у Црној Гори бране и светиње на Косову и Метохији и свуда где их има у свету је изузетно снажна и драгоцено је везивно ткиво. Духовна и морална обнова Србије почиње са Косова и Метохије, а она је основни услов и за економску обнову.

Истрајност и јединство свих Срба, где год нас има, једина је  могућност да се сачува српски народ и имовина у Црној Гори, на Косову и Метохији и где год  постоје.

Српски покрет Двери свим својим активностима показује да је спреман да окупља све патриотске снаге и истраје у борби колико год буде потребно, до коначног ослобођења Србије.

 

Марија Јањушевић

Народни посланик Двери

 

[ngg src=“galleries“ ids=“120″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]