На данашњи дан, 9. априла, на Велики петак, пре 21 годину, рејон карауле Кошаре напали су шиптарски терористи уз подршку НАТО пакта.

Највећи део припадника Војске Југославије који су бранили караулу били су младићи од 20-ак година. Иако су били бројчано надмоћнији, шиптарски терористи и НАТО нису успели дубље да продру на територију тадашње СР Југославије. Битка за Кошаре је трајала дуже од два месеца и том приликом је погинуло 108 војника и добровољаца.

Данас су хероји са Кошара скоро потпуно заборављени од стране власти у Србији, која је иста као и када се битка одиграла. Многи преживели хероји са Кошара су остали инвалиди, а дешава се да им буде искључена струја у кући јер немају новца да плате. Са друге стране, нису способни за рад услед инвалидитета проузрокованих рањавањем у одбрани своје отаџбине. Остављени су на милост и немилост зубу времена, без бриге државе за коју су ратовали.

Многи од њих протествовали су месецима и испред зграде Председништва, тражећи од председника Србије Александра Вучића да реши проблем ратних војних ветерана и инвалида, што се није догодило.

Посебно су заборављене породице погинулих на Кошарама. Осим по којег споменика и назива улице у њиховим родним местима, држава није ништа учинила да се одужи породицама оних који су дали своје животе за одбрану Косова и Метохије у саставу Србије.

Зато, никада не смемо заборавити хероје са Кошара и морамо им се одужити на начин који доликује браниоцима отаџбине.

 

Инфослужба Двери