Српски покрет Двери већ дуго указује на активну небригу власти према граду Нишу, на непоштовање грађана које кулминира у катастрофалном односу према очувању и унапређивању животне средине.

        Оправдана критичка реакција нишке јавности према последњој сечи дрвећа на централном градском простору, сасвим јасно сведочи о степену угрожености јавног интереса од стране власти. Сада се и голим оком види – није овде посечено само дрвеће, већ достојанство Нишлија. Посечен је Ниш.

Да се разумемо, овде није реч само о естетском или еколошком бунту, иако је и он више него оправдан. Овде се ради о томе да грађани више него јасно препознају да се градом управља на један недемократски начин, нетранспарентно, узурпирањем и гажењем јавног интереса, зарад уских страначких и приватних интереса.

Ниш је данас дуални град, град укључене партијске СНС-овске мањине који узима све, и искључене и обесправљане већине грађана Ниша који немају ништа. Не стојимо ми данас овде само због овог дивног дрвећа, кога више нема. Стојимо да поручимо властима, а посебно тзв. градоначелници, да ће Нишлије вратити град у своје руке, град који су отели најгори.

Обратићемо се и госпођи Сотировски, тзв градоначелници. Ви за нас нисте градоначелница Ниша. Вас, госпођо Сотировски, нису изабрали грађани Ниша. Ви сте постављени, након неуставних, нелегалних и нелегитимних избора, избора у трци са само једним коњем. Чак ни на таквим изборима са унапред познатим резултатом, нисте се појавили својим именом и презименом. Зато, немојте о изборима и политиканству. Престаните да се кријете иза својих великих и малих шефова. Цео Ниш зна како сте овде постављени. А колико вреди ваш рад, лик и дело, ускоро ћете имати прилику да проверите. Изађите својим именом и презименом на изборе, па ће Нишлије рећи шта мисле о вама. Иако смо очекивали да ће се градом управљати лоше, за кратко време превазишли сте и најгора очекивања.

Тражимо одговор на питање: Где вам је катастар дрвећа за који је ваша власт узела 3,3 милиона динара? Ово је решење које држимо у руци. Где је катастар? Где је новац?

Почните да поштујете закон и почните да показујете бригу за грађане Ниша. Позивање на лоше одлуке претходника су комичне јер сви припадате истој партији. У праву постоји институт промењених оклоности, на основу које се и уговори и правна акта могу мењати, а катастрофална загађеност ваздуха је промењена околност која је морала на утиче на одлуку о сечи дрвећа. На то сте морали да реагујете изменама одлука о уређењу Трга, за који је потрошен огроман новац а направили сте кич Бехатон-малу која је увреда за све који воле овај град. Није увреда само за партнере ове власти који бехатон плоче производе.

Ниш убрзано нестаје пред нашим очима, ова власт производи серију критичних места. Погледајте Нишку бању, погледајте овај Трг, певајуће фонтане, овај мост, градске саобраћајнице, отпуштене раднике из субвенционисаних предузећа, сиромаштво људи, корупцију….. на шта ово личи? Ово је срамота за Ниш. Ваш План развоја града Ниша 2021-2027. је скандалозан, брука која траје. Тражимо хитно повлачење и политичку одговорност због начина његовог доношења и садржаја који је испод сваког нивоа критике, али јесте огледало вашег знања и небриге за град.

Двери ће ускоро представити свој план за Зелени Ниш. Представићемо зелену политику за град Ниш која укључује, између осталог, улагање у зелену инфраструктуру, одговорну политику урбане мобилности-афирмацију пешачког и бициклистичког саобраћаја, заштиту постојећих и креирање нових зелених зона, ботаничку башту забрану градње на парковским и зеленим површинама, дрво за сваког Нишлију, обуставу саобраћаја у време највеће загађености, подстицајне мере за садњу дрвећа, зелену јавну набавку и још много тога што недостаје Нишу, који сте цео претворили у деградирану зону.

А сада да вас суочимо, а грађане обавестимо, колико ће одговорне у власти коштати сеча само ових стабала и колику сте штету нанели грађанима:

Сеча дрвећа са Трга има своју цену. Та цена није само економска, већ и еколошка, историјска и емотивна. Посечено дрвеће има вредност, и та се вредност може измерити новцем. То није само вредност дрвне грађе, већ и вредност дрвећа за животну средину, за еко-систем и вредност за квалитет живота људи. Штета коју сте сечом причинили је и материјална и нематеријална. Та вредност се мултипликује годинама старости дрвећа, али и годинама колико би дрвеће живело да није посечено, штета се мултипликује и степеном загађености ваздуха, као и местом на коме се дрвеће налазило. Што је дрво старије, дуговечније а ваздух у његовом окружењу загађенији, то је вредност посеченог дрвећа већа. Томе се додаје и нематеријална штета – душевна бол грађана Ниша због емотивне вредности коју је посечено дрвеће за грађане имало. У упоредном праву и правосуђу већ се мери та штета, и одговорни у власти плаћају за донете погрешне одлуке. Свако од посечених стабала има вредност од најмање 100 хиљада динара, кедрови и много већу вредност од тога, а „историјско дрвеће“ старо стотину година мултипликује своју вредност како годинама, тако и емотивном и историјском вредношћу. Након што власт буде промењена, они који су наложили и потписали овакве одлуке сносиће и личну материјалну одговорност, и неће моћи да се крију иза имена СНС-а. Штету причињену грађанима Ниша платиће својим новцем.

Ми смо сигурни да се тај час ближи. А Двери ће стајати све време на првој линији фронта борбе са режимом.

Видео прилог можете погледати овде:

 

 

проф. др Тамара Миленковић Керковић

председник Градске организације Двери Ниш