Српски Покрет Двери - Лого
Search

     Градска организација Двери из Ниша данас је предала отворено писмо градоначелнику Ниша Драгани Сотировски, а одржана је и конференција за медије на којој је говорила проф. др Тамара Миленковић Керковић, потпредседник Двери и председник ГрО Двери Ниш.

Писмо градоначелнику Ниша Преносимо у целости:

     Поштована,

     СП Двери Ниш је након  промоције Прогласа „Промена система – сигурност за све“ увео праксу месечног обраћања градоначелнику у коме ће изложити актуелне и основне проблеме Града за претходни месец, а у складу са деловима Прогласа „Ти живиш – за нови Град“ и  „Ти чуваш – за Зелени патриотизам“.

     Ово је прво од писама којима ћемо Вам се обраћати на крају сваког месеца, са идејом да Вас информишемо о актуелним проблемима у Граду.  Очито је да не живимо у истом Нишу. Град Ниш је данас дуални Град – подељени град. У једном  Граду  живи СНС псеудо-елита. То је Анти-град, по свом бићу, док у истинском, правом Нишу живе његови поштени, образовани и понижени  грађани који немају више право нинашта, сем да из Ниша оду. 

1. ДЕО – ДВЕРИ И ГРАД

     Најпре, обавештавамо Вас да отварамо питање управљања  јавном својином  у Граду. Ми полазимо од става да јавна својина не може бити „приватна својина“ носилаца власти. Ми питамо – ко и како располаже јавном својином – својином грађана, у граду Нишу? Иако „Закон о јавној својини“ прописује обавезу евидентирања непокретности, ми не знамо тачан број непокретности у својини града. Та евиденција није јавна. Том евиденцијом и јавним простором се манипулише науштрб јавног интереса.

     Својим примером Вам илуструјемо однос градске управе и локалне самоуправе према простору у јавној својини Града и градских општина. Да би показали однос локалне самоуправе према јавном интересу, упутили смо и Граду и свим градским општинама захтеве за закуп јавног простора на само два сата, а писане захтеве смо предали најмање петнаест а некада и двадесет дана пре траженог термина. У свим општинама осим једне, били смо одбијени, са различитим образложењима – од НЕОСНОВАНОСТИ ЗАХТЕВА, наводног закупа сале, често и без икаквог решења, или без икаквог одговора у општинама „Црвени Крст“ и „Палилула“, до решења о одбијању у општини „Медијана“ донетог на дан траженог закупа, а урученог 24 дана након предаје захтева, док смо од шест захтева позитиван одговор добили само у општини „Пантелеј“, и то стављањем печата на копију захтева. Тек на наше инсистирање добили смо Решење у форми управног акта. Сала коју смо на коришћење добили није очишћена од  јунских избора, са гласачким кутијама на столовима. Слична је ситуација за коришћење јавног уличног простора – за постављање штандова и за те основне политичке активности потребно је време, број одлазака у општину, документа и стрпљење вероватно,  колико треба и за изградњу мини-хидроелектране. Да ли СНС за своје партијске активности, штандове и јавне скупове пролази кроз овај апсурдни административни лавиринт?

На фотографији – једно од три Решења о одбијању, док на два заведена Захтева Двери Ниш није било никаквог одговора.

     Ако је управљање јавним простором један од главних показатеља демократичности и правичности једне локалне заједнице-онда је Ниш најнедемократичнији и најнеправичнији град у Србији захваљујући СНС-у.

Јавна својина Нишлија није приватна својина СНС!

2. ДЕО – ЗЕЛЕНА АКЦИЈА ДВЕРИ

     Двери се залажу за НАРОДНУ ОДБРАНУ ПРАВА НА ЗАШТИТУ ПРИРОДЕ И ЖИВОТНЕ ОКОЛИНЕ. ЗБОГ ТОГА СМО ФОРМИРАЛИ ЗЕЛЕНУ ОДБРАНУ ДВЕРИ НИШ. Како су субвенционисани медији у Граду – ТВ Зона, БелАми, Нишка ТВ, Народне новине и др. за СП Двери затворени, обраћамо Вам се директно са најалармантнијим еколошким проблемима за овај месец.

     Ниш  не сме бити претворен у град изгубљеног идентитета, Град грађана убијеног самопоштовања, у депонију, у Град посеченог дрвећа, убијене реке и и најзагађенијег ваздуха. А то је наш Ниш већ постао, захваљујући неодговорној власти

     Скрећемо пажњу на однос власти према животној средини- према ваздуху, према дрвећу у граду, и према јавним депонијама. Док се на Тргу Ослобођења прави естетски недорасла и још лошије изведена Бехатон – мала,  сва канализација Града у коме живи четврт милиона људи се слива у Нишаву. Било је паметнијих ствари за трошење стотине милиона пара грађана за овај Трг без трунке хлада и зеленила.

     Да ли сте госпођо Сотировски стигли да се упознате са тим да Ниш има Програм заштите животне средине до 2027. год.? Шта је из тог Програма спроведено? Колико је коштала израда елабората на 250  страна који се не спроводи?

     Небрига власти животе и животну средину грађана Ниша у сред пандемије и најављеног пораста броја оболелих, као и стање екологије и еколошке свести Нишлија  створили су Зелену одбрану Двери која мапира еколошке проблеме у Граду и алармира јавност.

     Ниш је и прошле недеље, као и много пута пре био најзагађенији град на Балкану, а често је био и најзагађенији у Европи, ниво загађења био је 100 пута виши од оног који се већ сматра опасним по здравље људи. И Агенција за заштиту животне средине и Институт за јавно здравље потврђују да је ваздух у Нишу опасан за здравље Нишлија. Шта о томе кажете као  командант Штаба за ванредне ситуације? Шта је Радна група за аерозагађене најзагађенијег града на Балкану до сада урадила на свом заседању које траје од јануара ?

     Дивље депоније у Граду су брука Ниша и ничу као печурке након кише. Старе се не гасе, а само неке од многобројних су пет дивљих депонија ободом Спомен парка Бубањ, на стратишту десет хиљада људи налазе се дивље депоније. Старо гробље је прича за себе. Велике дивље депоније су и код: Надвожњака на матејевачком путу, у насељу Црвена звезда преко пута Факултета, у ул. Ивана Милутиновића на мосту према Медошевцу, испод Новог нишког гробља, у ул. Зетској са леве стране од насеља Вагрес Сити итд. Дивље депоније у селима не вреди ни помињати. Многа од тих села немају ни воду ни канализацију, па су им депоније још и мање Зло.

     Проблем паса луталица у Нишу, не може се решити без едукације грађана, без промоције удомљавања и субвенција волонтерима, без драконског кажњавања праксе избацивања паса на улицу, а посебно новорођених штенаца, услед одбијања власника да стерилишу своје псе. Луталице се у Нишу не рађају, оне су производ небриге власника. Ни сто азила неће решити проблем. Тренутно је 1500 паса спашених са улице у азилима нишким. О њима брину волонтери. То је недопустиво и мора се радити на решавању проблема напуштених паса.

     Непотребна и дивљачка сеча дрвећа – пре неколико дана на Тргу Лале Николића посечено 5 борова старих више од 15 година ради изградње мобилијара, врло близу саобраћајном кружном току. Ускоро следи и сеча два платана стара 50 година, како би новоизграђена гаража хотела „Парк“ почела да наплаћује своје услуге. Јавни интерес грађана, животи старих стабала подређени су приватном и комерцијалном интересу инвеститора.

Слика једног од два дрвета испред приватне комерцијалне гараже поред хотела „Парк“ које је градска власт осудила на смрт.

     Зелена одбрана Двери ће наредних дана ,као и сваке године поклонити и засадити дрвеће Граду и посадити га на јавном простору Града. Наравно, са претходно добијеним дозволама, како смо то и до сада чинили.

Ово су само неки од проблема којима имате обавезу и одговорност да се бавите.

СП Двери овај Град сматрају Градом за сву нашу децу. Она треба да остану Овде.

Да их задржите и Град спасете од претварања у Анти-Град је Ваша обавеза,

До следећег Отвореног писма Српског покрета Двери,

Срдачно Вас поздрављамо

ГрО Двери Ниш

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: