Најава о поновном увођењу полицијског часа била је окидач протеста који су се претходних дана одвијали на улицама Београда, Новог Сада, Ниша и других градова. Разлог кулминације дуго потискиваног гнева грађана а пре свега младих су небројене злоупотребе епидемије корона вируса од стране режима Александра Вучића и режимског Кризног штаба и играње са животима људи.

     Та је перфидна СНС предизборна игра довела до поновног повећања броја заражених и умрлих. Лаж је да су грађани криви за ширење вируса, како то тврди председник СНС-а. Врхунац су били избори на којима је, у затвореном простору, продефиловало између два и три милиона људи. Ни то власти СНС-а није било довољно, па су по завршетку избора направили и журку у свој централи одакле су многи изашли заражени. Врхунац безобзирности и безобразлука ове власти била је најава о поновном увођењу полицијског часа, а након што је режим уз колаборацију Кризног штаба оркестрирано укинуо мере, објавио предизборну победу над короном, лагао и манипулисао бројем заражених и умрлих, организовао утакмице, водио предизборну кампању а све само да би се створио привид о јењавању заразе, како би се грађани натерали да изађу на прве изборе у Европи усред пандемије.

     То је био окидач ових протеста а узроци су много дубљи.

     Масовни протести против власти у Нишу били су ерупција беса Нишлија против насиља, против лажи и против подаништва најнеспособније власти коју је Ниш икада имао. Нишлије, а највише млади,  не мире са са терором, лажима и маргинализацијом Ниша коју су отели најгори. Двери Ниш су учествовале и на протестима у Београду и били смо сведоци и жртве  бруталне реакције полиције, видели смо дивљачко пребијање мирних грађана, видели смо нереаговања полиције на дивљање маскираних хулиганских група, који су након организованог насиља над полицијом, заједно са том истом полицијом пребијали грађане, жене, омладину и децу, без разлике уз употребу огромних количина сузавца и уз претерану употребу силе. Бојна кола и оклопна возила, полицијска коњица, пси и непознати маскирани људи који пребијају грађане који не пружају отпор, били су слика једног уплашеног режима. Двери Ниш су и протесте у Нишу подржале и узеле учешће у њима. У Нишу, је за разлику од Београда и Новог Сада, на срећу, избегнута СНС режија насиља, које провоцирају плаћени СНС батинаши. Двери Ниш су и до сада механизам тог СНС оркестрираног насиља упознале јако добро, и то зна читав Ниш. Полиција у Нишу није бранила ниједну институцију, ни скупштину, ни судове, већ само седиште СНС-а који је узрок највећег гнева грађана.

     СНС је окупирао државу, уништава све политичке противнике и претворио се у монопол насиља над грађанима којима влада лажима и медијима. Млади а пре свега студенти  којих је на протесту било највише, бесни су јер знају да за њих перспективе у овој земљи нема. Са протестима се стало и због свести грађана о огромном порасту броја заражених. 

     На жалост, јењавање протеста у Србији дешава се и због једног раширеног а опасног мишљења, коју намећу сви режими, а на њему почива и овај диктаторски режим. Ради се о флоскули по којој се протести деле на грађанске и политичке. Све док на протестима не буду учествовали сви, и политичке организације и удружења и појединци и све док протести не буду имали јасне циљеве и захтеве, енергија протеста неће погађати у циљ. Опозиција која је бојкотовала изборе не може се оптуживати да својим учешћем дезавуише протесте. Сви само једног непријатеља имамо, и то је режимски картел. Диктатура почива на одличној организацији, на удруженој сили државној и парадржавној, а сада и на насиљу криминалних организација које служе режиму. Не може се стихијом и без организације супротставити  диктаторској власти.  

      Сматрамо да су ови  протести само увод у много масовније протесте.

      Други велики разлог због кога ова власт мора да оде јесу нелегални и нелегитимни преговори око КиМ у Бриселу који представљају нови државни удар од стране председника Српске напредне странке, и то по више основа.

  1. Најпре, никакви разговори којима би власт признала лажну државу Косово не могу бити прихватљиви. Александар Вучић за преговоре о статусу Косова и Метохије нити има мандат, нити га је добио ни од Владе Србије нити од Народне скупштине Републике Србије. За такве преговоре у Народној Скупштини није усвојена никаква преговарачка платформа. И саговорници су спорни, јер се у Бриселу, не може водити равноправан дијалог. Дијалог о Косову и Метохији могућ је само враћањем у Савет безбедности Уједињених нација, и у било какве даље преговоре мора бити укључена Руска Федерација. Стављање потписа на било какав „правно обавезујући споразум“ било би супротно и Уставу Републике Србије и резолуцији СБ 1244. Признање окупације дела државне територије и урушавање територијалног интегритета и суверенитета су тешка кривична дела за која по Кривичном законику следује вишегодишња робија и свако ко размишља у том правцу требало би да зна да му то сигурно следује.

     Председник СНС и његова неовлашћена делегација треба да знају да грађани Србије неће дозволити предају Косова и Метохије и неће мирно да чекају признање лажне државе Косово.

     Ова политичка криза у Србији мора да се разреши мирним путем, без даље ескалације сукоба и без насиља над незадовољним грађанима.

     То ће бити могуће само уколико дође до:

ГрО Двери Ниш