Краве и коњи на Сувој планини и даље угрожени

      Двери Ниш су у Гаџином Хану, испред зграде општине одржале конференцију за медије, уочи најављеног састанка и од града Ниша најављеног медијског обраћања министра Недимовића, помоћника министра Александра Богићевића и представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде испред општине Гаџин Хан.

Представници министарства нису се појавили на заказаној конференцији за медије и тако избегли да дају одговоре поводом одговорности за катастрофлну ситуацију са 1000 грла жедне стоке која су већ пети дан без довољно воде на исушеном сувопланинском изворишту Ракош. 

Информације које су се појавиле у медијима да је доласком војске стока спашена нису тачне. Ово је је још једна од дезинформација. Према сазнањима Двери Ниш, које имамо директно од сточара са планине, је да је војска протекле ноћи послала само два мала камиона у Белу Паланку и да су до сада одвезли четири пута по 6 тона воде. Стока је и даље жедна.

Због скандалозног понашања и дезинформација које даје неодговорна власт проф Андреј Митић је у име Двери Ниш  медијима пренео следеће захтеве Двери одговорнима. То је:
 
1. Хитно поступање по Закону о смањењу ризика од катастрофа и у складу с тим хитну и континуирану помоћ Ракошу докле год појило не буде у функцији и то са 50 тона воде на дан;

2. Министар Недимовић да у року од 24 часа поднесе извештај о снабдевању Рагоша;

3. Министри Вулин и Стефановић да поштују Устав и закон и хитно ставе на располагање народну опрему полиције и војске за помоћ народу;

4. Да општина Гаџин Хан хитно приступи изради студије о расположивим водним ресурсима на својој територији, да изради идејно решење за систем заштите и коришћења идентификованих водних ресурса и да кроз локални буџет за 2022. годину осигурају средства за алтернативно снабдевање водом следећег лета;

5. Због кршења закона, закаснеле реакције, ширења дезинформација, и угрожавања јавног интереса – да поднесу оставке министар пољопривреде Недимовић и министар за бригу о селу Кркобабић, као и председници општина Гаџин Хан, Бабушница и Бела Паланка.
 
Ситуација са животињама на Ракошу је данас, шестог дана од како стока нема довољно воде, критична.

[ngg src=“galleries“ ids=“466″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]
Целу конференцију за медије можете погледати овде: 

 

 

ГрО Двери Ниш