Градски одбор Двери Ниш поздравља увођење централне информационе тачке којим је Канцеларија за ИТ и е-управу Владе Србије од јуче учинила јавно доступним податке о броју заражених вирусом КOVID19 на територији Републике Србије а што је Градска организација СП Двери тражила у свом обраћању јавности пре пет дана. Пандемијом вируса „корона“ Град Ниш је један од најугроженијих градова у Србији о чему сведочи како број оболелих, тако и јучерашња друга жртва вируса у Нишу.

     Јучерашњи позив Градског штаба за ванредне ситуације запосленима у основним и средњим школама млађим од 45 година и здравствено способним да се ставе на располагање Штабу у циљу помоћи старијим суграђанима је мера која говори о озбиљности ситуације у Нишу. И бројни волонтери, као и нишки привредници показују друштвену одговорност и солидарност, попут фирме „Тами трејд“ која заједно са волонтерима прави заштитне визире за особље нишких клиника. О озбиљности и одговорности, међутим, не говори и јучерашњи позив гранског Синдиката запосленима у нишкој Хитној помоћи, који је ГрО Двери доставио узбуњивач ове установе, а у ком се позиву запосленима синдикално, уз плаћање административном забраном, нуде заштитне маске по цени од „око 100 динара“. Такође, о озбиљности ситуације не говори ни понашање менаџмента фабрике „Јура“ која раднике организовано превозе у препуним аутобусима и уз непоштовање препоруке Владе о недоласку на посао мајки са децом млађом од 12 година.

У Нишу и у Нишавском управном округу тренутно неколико хиљада домаћинстава живи без струје. То нам потврђује обраћање Центра за заштиту потрошача „Форум“ из Ниша али и бројни искључени потрошачи који се свакодневно јављају ГрО Двери у Нишу. Без обзира на разлоге искључења, ГрО Двери Ниш захтева најхитније укључење струје свим искљученим потрошачима у Нишавском управном округу све док траје ванредно стање  и пандемија COVID19 . Велики део ових људи је без икаквих прихода, посебно тешка је ситуација у селима, а сада у време ванредног стања и пандемије вируса, они нису само у категорији угрожених потрошача, већ су угрожени њихови животи и здравље читавих породица.

Такође, ГрО Двери Ниш апелује на Владу Србије али и на друштвену корпоративну одговорност бројних осигуравајућих кућа у Србији да сви медицински радници који се налазе на првој линији борбе са вирусом COVID19, пре свега на Клиникама за инфективне болести, добију бесплатне полисе животног осигурања.

 

ГрО Двери Ниш