Слике којима су јуче сведочили потпредседница Двери проф. др Тамара Миленковић Керковић и чланови Двери Ниш на сувопланинској висоравни Ракош, где око празних појила више од три стотине жедних и изнемоглих  крава, телади, коња и ждребади газећи једни преко других уз ужасну рику и њиштање, у правом стампеду покушавају да допру до бар неке капи воде, права су слика деструкције, неспособности и небриге власти СНС-а која се налази у последњој фази своје декаденције.

       Патња ових животиња и чињенице које су Двери чуле од немоћних сувопланинских сточара, говоре о томе да су локалне самоуправе општина Гаџин Хан, Бабушница и Бела Паланка у оперативно-техничком расулу, да локална власт у Нишу и Штаб за ванредне ситуације са градоначелницом Сотировски на челу нису до сада пружили никакву помоћ, а да Министарство за бригу о селу са министром Миланом Кркобабићем, као и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и министар Недимовић о номадском сточарству и агонији српског села брину као о лањском снегу.

На пресахлом сувопланинском извору Ракош базени за напајање стоке водом празни су већ три дана, од када је Војска Србије 11. септембра престала да довози цистерне са водом, а чланови Двери са потпредседницом Тамаром Миленковић Керковић затекли су крај безводног извора потресне сцене и сатима са немоћним сточарима слушали урлике избезумљених, жедних и изнемоглих животиња.  И поред информација добијених од председника општине Гаџин Хан, Милисава Филиповића да се вода, и након одласка војске, редовно допрема и да, противно медијским објавама, животиње имају довољно воде, на терену су чланови и потпредседница Двери затекли сасвим другачију слику. О свему јасно говоре потресне фотографије и видео снимци немоћних жедних животиња које се боре да из празних базена попију задњу кап воде. Рика крава и њиштање коња чује се надалеко и употпуњује ове апокалиптичне сцене. На путу од села Бежишта до висоравни Ракош затекли су, око 17 сати, покварен камион, који је био и први који је тога дана требало да допреми шест тона воде, за 800 крава и 200 коња, којима је да преживе потребно бар 50 тона воде дневно. Како ни општина Бела Паланка, а ни општина Бабушница немају цистерну за воду, а цистерна општине Гаџин Хан је нерегистрована, овај камион, плаћен новцем самих сточара, натоварен са само шест тона воде  једино је што је јуче, након дуге поправке камиона, пристигло за хиљаду жедних грла стоке и коња. И овај камион плаћају сами сточари и према информацијама, да би животиње имале довољно воде, потребно је бар 20.000 динара дневно. Сточари више пара немају.

Ситуација са жедним животињама на Ракошу представља  ванредно стање, уједно и злостављање животиња, а власници животиња и месне заједнице и поред тога што за превоз воде плаћају, услед неорганизованости локалних самоуправа, одсуства помоћи града Ниша и небриге надлежних министарстава, нису у могућности да ово нечувено мучење животиња зауставе.

Умирање жедних животиња номадских сточара на Сувој планини последица је небриге и неспособности како локалних, тако и републичких кадрова СНС власти. Узрок ове катастрофе села, људи и животиња је исушивање извора са којих се стока напајала. Исушивање извора је трагичан показатељ климатских промена које су у Србији све израженије, па је у ризику жеђи и становништво у околним насељима у подножју Суве планине јер воде у летњем периоду у локалним водоводима нема и по неколико дана.

Након свега чему су председница и чланови ГрО Двери Ниш сведочили на висоравни Ракош, Српски покрет Двери од републичке и локалних СНС власти у Гаџином Хану, Белој Паланци , Бабушници и Нишу ЗАХТЕВА да се  ХИТНО:

 
Видео прилоге и фотографије можете погледати овде

[ngg src=“galleries“ ids=“465″ display=“basic_slideshow“]

ГрО Двери Ниш

* Све фотографије и видео материјали су власништво градске организације Двери из Ниша