Градска организација Двери Нови Сад поставља питање властима: Зашто се пред пандемију корона вируса и пред  здравствено небезбедне изборе морало ући у реновирање Дома здравља на Лиману?

     Ових дана, у јеку пандемије корона вируса, лекари у свим домовима здравља и болницама у Новом Саду улажу огромне напоре да очувају функционисање здравственог система који се налази пред колапсом. Огроман прилив новооболелих створио је велике гужве у домовима здравља који су претворени у ковид амбуланте а у некима од њих пацијенти су нехумано чекали и до 12 сати да би дошли на ред за тестирање и преглед.

     Без обзира на неозбиљно понашање власти пре почетка „трећег таласа“, које се огледало у занемаривању свих мера заштите до пре две недеље, грађани су ипак могли добити далеко бољу здравствену услугу.

     Наиме у фебруару 2020. године почело је реновирање Дома здравља на Лиману и како је тада наведено, радови би требало да трају 400 дана, односно до пролећа следеће године. Грађани су тада замољени за мало стрпљења а неколико стотина запослених распоређено по осталим објектима Дома здравља.

     Обнову “Лимана 4“ финансира Канцеларија за управљање јавним улагањима при Влади Србије а уговорена вредност је 688,9 милиона динара, односно 826 милиона са ПДВ.

     Директор Дома здравља примаријус др Веселин Бојат тада је изјавио да ће бити урађена комплетна реконструкција, санација и адаптација зграде на којој према његовим речима није ништа рађено пуних 40 година и да ће тај објекат када проради значајно унапредити функционисање ове здравствене установе са више од 1300 запослених.

     Да је његова изјава неистинита може потврдити сваки Новосађанин јер је поменути објекат био реновиран пре 13 година а и пре реновирања Лимански дом здравља изгледао је боље од оног на Новом насељу који је реновиран пре неколико година за време директоровања др Бојата и власти СНС-а.

      Главно питање које постављамо властима које су донеле одлуку о овој инвестицији: Зашто се са реновирањем Дома здравља на Лиману кренуло по хитном поступку у фебруару, када се знало да је пандемија вируса корона већ захватила наше окружење и само се чекао час када ће се она прелити и у нашу државу?

     Питамо се да ли је неко од присутних, који су се у јуну месецу, само недељу дана пред лажне и здравствено небезбедне изборе фотографисали на градилишту Дома здравља са директором Бојатом, Марко Благојевић из Канцеларије за управљање јавним улагањима, Игор Мировић, председник Покрајинске владе, покрајински секретар за здравство (коме није сметало што се избори одржавају у време епидемије заразне болести) Зоран Гојковићи и градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, размишљао о новом таласу пандемије који ће ускоро уследити.

     Зашто се радови на реновирању нису одложили до даљњег док заразна болест не прође, првенствено због пацијената којима би се олакшало лечење и услови здравствене заштите?

     Чији је интерес био да се управо тад отпочне са радовима иако се није знало колико ће заразна болест трајати и колико ће грађана Новог Сада због ове лоше одлуке бити ускраћено за правовремено лечење, због преоптерећености других домова здравља?

     Ово само говори да је посреди била још једна предизборна кампања СНС у којој се ни на који начин није водила брига о  здрављу грађана Новог Сада већ искључиво о страначким интересима.      

ГрО Двери Нови Сад

Фото: З. Грумић