Сукоб у оквиру Српске Напредне странке, конкретно између градоначелника Новог Сада, Милоша Вучевића и председника покрајинске Владе Игора Мировића добиле су своју кулминацију по питању ингеренција јавног предузећа „Војводина воде“ и њеног недавања сагласности за пројектну дозволу изградње и уређења приобаља Дунава, популарно названог „Нови Сад на води.“

Пошто се ради о изузетно атрактивној локацији око некадашњег Бродоградилишта сукоб је вероватно настао и због поделе финансијске добити у оквиру напредне породице. Можда је овај сукоб донекле и добар због тога што је привремено одложио ову капиталну инвестицију још једног мегаломанског грађевинско – бетонског подухвата и жеље да како је Градоначелник поновио Нови Сад буде по томе сличан Лондону.

Нико не спори да се град мора развијати, али то не сме бити, по орук систему, без предходне јавне расправе и без вођења рачуна о еколошким стандардима и очувању природе на потезу где је планирана изградња.
Грађане Новог Сада који живе у близини локације предвиђене за градњу овог фамозног пројекта, који до сада нико није имао прилику да види, наравно да нико није питао за предлоге и сугестије. Грађани су се више пута обраћали властима са жељом да пре доношења на јавни увид тог пројекта својим предлозима евентуално утичу на њега, како би све стране биле задовољне.

Принцип директне демократије за које се Двери залажу а који се примењује у свим развијеним државама Европе, подразумева да грађани морају да се питају о томе како ће изгледати околина у којој живе, како ће она утицати на њихов живот и шта они мисле о томе како је треба уредити.

Разумемо да градоначелник Милош Вучевић у некој својој визији, Нови Сад у будућности види као Лондон али пре тога би морао да уради пар ствари: да направи бар један Хајд парк, да нас ослободи смога од кога се Нови Сад  понекад не види са супротне стране Дунава и да пита своје грађане шта мисле о овом вишегодишњем инвеститорском терору над нашим градом, јер ово је наш град који још увек није постао приватно власништво ни њега, ни инвеститора који су га запосели.

Градска организација Двери Нови Сад

Фото: construction.org.rs; Гугл мапа