Пратећи најављену изградњу централног пречистача отпадних вода у Новом Саду, изражавамо забринутост да га, како сад на њему ради актуелна власт, још дуго нећемо добити.

Наиме, урађен је генерални пројекат. У току је измештање главне црпне станице „ГЦ 1“, из Радничке улице, на локацију главне црпне станице „ГЦ 2“, код Жежељевог моста, што се неће завршити пре априла 2020. Следе радови на грађењу повезног колектора дуж кеја, од бившег ГЦ-1 до ГЦ-2, што ће потрајати и не зна се колико ће коштати. После тога иде израда главног пројекта и студије изводљивости за централни пречистач, а онда изналажење и заокруживање финансијске конструкције, која би могла реално да премаши цифру од 100 милиона евра. Тек тада долази на ред грађење прве фазе централног пречистача које је, декларативно, планирано са роком од 5 година, а реални рок је, у постојећим условима, чак ако све иде по плану, 10 година.

Имајући у виду каква нам је градска власт, како је систем у држави повезан и ко доноси одлуке о тако великом новцу, начекаћемо се, а биће добро да нам ова власт не стави омчу презадужености.

У међувремену, без пречистача имамо презагађен Дунав, перманентни смрад из свих шахтова широм целог града, и далеко од очију најшире јавности инвестициона улагања у канализацију са широм отвореним вратима за корупцију и прање новца.

Позивамо градоначелника Новог Сада да изађе пред јавност и обавести грађане, који све ово плаћају, о томе колико све до сада урађено кошта, колико ће коштати централни пречистач, као и то да ли имају намеру да нас увуку у кредите и колико.

Грађани желе и имају право на централни пречистач отпадних вода, али имају и право на истину.

ГрО Двери Нови Сад

Фото: РТВ (Мирјана Лалић)