Од пре два дана Новосадска управа се налази у хаосу. Наиме, иако се покушало прикрити убрзо је избило на видело да су хакери криптовали податке градског сервера чиме је онемогућен рад ЈКП Информатике, видео надзор Града Новог Сада, неизвесна је безбедност података из градских управа, Матичне службе и пореских управа.

     После 24 часовног ћутања о овом скандалу Градоначелник се огласио тек видео записом где је покушао да убеди грађане како разлога за бригу нема и како су лични подаци грађана – безбедни.

Да ли је то баш тако и да ли Градоначелнику треба веровати на реч?

Јасна су два питања која ће остати за сад без одговора, а на која Градоначелник Милош Вучевић мора дати одговор:

– Да ли је ЈКП Информатика купила довољно ефикасан систем заштите, ако није због чега то није урадила и да ли се неко у том послу од одговорних лица „уградио“ приликом куповине?

– Ако се утврди да је купљени систем заштите ефикасан, јасно треба знати ко је особа у Информатици која има приступ шифри приступа систему, да ли је та особа радила самостално или за неког другог? Да ли тај други позадинац који ће се можда окористити ако Град плати тражену суму а која се спомиње у вредностима од чак неколико милиона евра – колико хакери траже за „одблокирање“ – може да буде и нека странка која ће тиме значајно подићи салдо за изборе на свом рачуну?

     Без обзира на исход овог скандала до сад незабележеног у раду градских органа власти Градоначелник Новог Сада мора изаћи са одговорима на ова питања, јавно на конференцији за медије. Постављање некопетентних кадрова на одговорна места је већ постао модел функционисања ове власти, јер за њу је најважније да вам уместо знања из џепа вири чланска карта СНС. То већ сад грађане Новог Сада дебело кошта, а о последицама које ће се тек видети као што је тржни центар Променада који је пуштен у рад без употребне дозволе, загађење ваздуха Новом Саду перманентним уништавањем зеленила због ненормалне градње у којој је све подређено инвеститорима – не треба ни говорити. 

     Због свега горе наведеног Градоначелник Милош Вучевић под хитно треба да поднесе оставку.

Ивана Стојановић, председник ГрО Двери Нови Сад