Нови скандал, стари шаблон. Овако се може описати нова (стара) власт у Новом Саду, односно скандали који је прате. Градски медији су објавили ових дана да су градоначелник и троје чланова градског већа  оптужени за злоупотребу службеног положаја, трговину утицајем и злоупотребу положаја одговорног лица.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је од раније оптужен да је искористио свој положај и омогућио да град експропријацијом, по веома високој цени, откупи земљиште од бившег саветника градоначелника Слободана Милића-Боцаре и његове супруге Биљане Милић, односно њиховог  предузећа  „Capitel Light Team DOO“. Ово предузеће је претходно то исто земљиште купило за много мању суму новца, што указује да су имали увид у пројекте које ће град радити и тако остварили изузетно велики приход новца. На тај начин су  за кратко време постали власници великог броја парцела у Новом Саду. Овај образац је већ виђен више пута под Српском напредном странком и уместо да град остварује приходе од инвестиција и добрих пројеката, неспособна градска власт повећава порезе, а у исто време развија бизнисе својих финансијера и личних пријатеља.

Здравко Јелушић, некадашњи председник Скупштине града, а сада члан градског Већа је оптужен за дела против привреде. Афера везана за овај случај односи се на његову бившу фирму  „Ipsylon“, која је направила софтвер, а који је, потом, под изразито сумњивим околностима откупило ЈКП „Пут“. Чланице градског Већа Дина Вучинић и Бранка Бежанов се, такође, терете  за злоупотребу службеног положаја. Сматрамо да сви оптужени треба да поднесу оставке.

Сама чињеница да се из одређених разлога основано сумња да су извршили ова кривична дела, то их дискредитује за даље обављање ових функција. Овим се  доказује да су избори који су одржани у јуну месецу и после којих је формирана оваква власт у Новом Саду били нелегитимни и да градска власт, као и Скупштина града, представљају образац понашања који се најпрецизније може означити као лакрдија и фарса.

Пре него што се позове на одређене одлуке и донесе очигледно наметнуте законе из Европске уније, попут Закона о истополним заједницама, Српска напредна странка би могла да предузме и нешто много корисније за грађане, ако се већ угледа на ЕУ, а то је подношење оставки министара, па чак и целих Влада, и то због много ситнијих оптужби. Примера ради министарка рада у Аустрији је поднела оставку одмах након оптужбе за плагијат. Са друге стране, очигледно је да са системом вредности и начином функционисања какве негује СНС, оваква пракса још дуго неће заживети у нашем друштву и држави. Стога се Српски покрет Двери залаже не само за промену власти, већ за промену система, односно за кривичну, материјалну и имовинску одговорност, као и лустрацију свих који обављају јавне функције, а огрешили су се о закон. Само тако је могуће променити ову крајње лошу политичку праксу која изједа наше друштво већ скоро 30 година.

Градски одбор Српског покрета Двери Нови Сад