Већ годинама се у Новом Саду на Каменичкој ади дозвољава дивља градња. Ова зелена оаза у којој се још увек гнезде многе птице и за коју се шпекулише да ће бити место градње „Новог Сада на води“, је сада препуштена окупацији појединих грађана, а пред којом градска власт ћути иако је још 2015. године наговештено да ће инспекција спречити даљу градњу? Пример садашње власти  у Новом Саду, која руши, сече, мења урбанистичке планове  како год пожели не обазирући се на  последиц, почели су да следе и многи грађани.

       Веома је интересантно да је цела ада уредно испарцелисана и ограђена жицом, а да су на њој целом дужином, поготово уз саму обалу, већ никле бројне викендице, неке и са клима уређајима.

Овај нелегални туризам у развоју, по систему „ко пре заузме и стави заставицу“, је интересантна појава, поготово што су, сада је то већ јасно, парцеле тако уредно ограђене истим бетонским стубовима са разапетом жицом, да чак личи да им је и власник исти. Пут је асфалтиран, а постоји и „лежећи полицајац“. Како су плацеви ограђени до саме ивице обале, Дунаву се не може прићи.

Постављамо питање ЈП „Воде Војводине“, јер је то плавно подручје, како им ова градња не смета, а градоначелника питамо где је у детаљној регулацији Каменичке аде дозвољена градња приватних  викендица и кућа,и кад је то град испарцелисао и продао ово земљиште приватним власницима? Ако је дозвољена градња, зашто о овоме није било речи на некој јавној расправи како би грађани Новог Сада могли да одлуче да ли би желели  да се на том месту уреди парк који би сви Новосађани могли да користе? Шта о овој изградњи и урбанизацији мисле они који треба да штите биљни и животињски свет почев од Покрајинског секретаријата за заштиту природе и градског већа у чијој је ингеренцији заштита животне средине?

Искуство дивље градње на Камењару, где су поред малих викендица крајем 90-их година почеле да ничу бесправне виле са базенима (у народу познато као „Долина лопова“) које су касније легализоване, наводи нас на питање да ли ће и у овом случају у будућности бити исто?

Закон мора да се поштује и он не сме бити селективан као што је сад случај, те ће с тога оваква отимачина јавног добра која је апсолутно безакоње морати да буде предмет преиспитивања одговорности свих надлежних органа  који  су затварали очи пред овим.

Промена трулог политичког система  који уништава Србију већ 30 година и о којој Двери упорно говоре, једино је решење за оваква понашања.

Видео прилог на ову тему можете погледати овде: 

 

 

ГрО Двери Нови Сад