Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri: Novinari i dalje da kleče - to je slika bahate vlasti SNS-a

Ako je neko očekivao da će posle afere Helikopter i klečanja novinarki povratak na političku scenu Bratislava Gašića nešto promeniti u njegovom ponašanju, juče je mogao da se uveri da od toga nema ništa. U tome nije usamljen.


Kao i sve ostalo što radi i „protest“ Aleksandra Vučića, upućen BIA-i zbog zabrane ulaska pojedinih novinara na svečanost povodom Dana BIA-e, samo je jeftin trik kojim pokušava da zamaskira neviđenu cenzuru i odsustvo slobode medija u Srbiji.


U Srbiji vlada neviđena cenzura, strah i autocenzura među većinom novinara. Veliki mediji sa nacionalnom frekvencijom su pod potpunom kontrolom režima, dok je tabloidizacija dnevne štampe najveća u poslednjih četvrt veka. Najdrastičniji primeri su RTV Pink, Alo, Srpski telegraf i Informer kao mediji u privatnom vlasništvu burazera, kumova i ličnih prijatelja Aleksandra Vučića, koji su čista propagandna mašinerija režima SNS-a i SPS-a i odavno više nemaju veze sa objektivnim novinarstvom.


Najsvežiji primer cenzure je da niti jedan veliki medij u Srbiji ne sme da prenese 11 pitanja Vučiću sa jučerašnje konferencije Boška Obradovića, iako su svi saopštenje i agencijsku vest o tome dobili. Tako može da se vlada u nedogled. Ako se srpsko novinarstvo ne prene iz kome u kojoj se nalazi ličnim i kolektivnim naporom ka objektivnom izveštavanju i ukidanjem autocenzure, neka se i ne žali što im vlast selektivno dozvoljava izveštavanja. Autocenzura i prećutkivanje je viši stepen medijskog mraka od zabrane izveštavanja.


Školski primer medijskog mraka su predizborne kampanje koji nikad nisu bili gore, naročito u pravcu obezbeđivanja fer i ravnopravnih uslova u skladu sa zakonima, za sve učesnike u izbornom procesu. Dveri ostaju privržene stavu da bez obzira da li će režim raspisivati vanredne parlamentarne izbore zajedno sa beogradskim ili ne, preduslov za validan izborni rezultat jeste i biće slobodni mediji, ravnopravan tretman i objektivnost u izveštavanju. Bez toga, izbori će se ponovo pretvoriti u još jedan rijaliti u režiji Aleksandra Vučića.


Tražimo od Aleksandra Vučića i da naredi Ani Brnabić da smeni Bratislava Gašića, kao i samog sebe sa funkcije koordinatora svih bezbednosnih službi, a da na čelo BIA-e dođe profesionalac, koji će da se bavi zaštitom države i državnih interesa umesto zaštite stranačko-kumovskih kombinacija, prisluškivanjem i ometanjem delovanja opozicije koje je u skladu sa zakonom.


 


Informativna služba Srpskog pokreta Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: