Dveri: Oduzimanje dece stvara nepoverenje u državne institucije

Šta je sledeće: prodaja naše dece strancima?

Uznemirenost u javnosti zbog dva najnovina slučaja oduzimanja dece roditeljima i hraniteljima raste iz dana u dan, pre svega zato što se sve dešava pod velom tajne, sa mnogo nejasnih činjenica i nerazjašnjenih okolnosti.  Građanima je uskraćena precizna informacija o ovim, sve učestalijim slučajevima, pa tako raste panika i nepoverenje u državne institucije

U Srbiji ne postoji institucija koja bi u kontinuitetu pružala stručnu pomoć roditeljima i hraniteljima, istinski zaštitila interes deteta i nepristrasno pratila efekte primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici. U ovom trenutku zaista se čini da od državnog sistema nema nikakve pomoći i da se jedini spas može tražiti u pritisku javnosti, a to je nedopustivo. Zato Dveri predlažu novu državnu instituciju – Zaštitnika porodice.

Za sada je evidentno da u centrima za socijalni rad u beogradskim opštinama postoje službenici čije aktivnosti, profesionalnost, kompetentnost i postupanje bi bilo dobro proveriti.

Pored nemoralnih rijalitija, antiporodičnih zakona i agresivnih „rodnihˮ ideologija, sada se postavlja pitanje da li se Srbiji na mala vrata nameće model socijalne politike u kojoj je oduzimanje dece i zbrinjavanje u privatne domove unosan i isplativ posao, posebno kada se radi o usvojiteljima iz inostranstva?

Ističemo da će se Srpski pokret Dveri energično obračunavati sa svakim pokušajem nehumane zloupotrebe dece.


Info služba Dveri