Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri: Opštine i gradovi u Srbiji pred bankrotstvom

Stanje javnih finansija gradova i opština u Republici Srbiji je neodrživo – ko je, kako i s kojim ciljem opštine i gradove u Srbiji doveo pred bankrotstvo?

Poslednjih godina sistem finansiranja lokalnih samouprava pretrpeo je niz pogrešnih i neadekvatnih promena koje su zajedno sa kriminalom, korupcijom i nenamenskim trošenjem novčanih sredstava budžeta gradova i opština, ostavile trajno negativan uticaj na ekonomske performanse i stanje javnih finansija gradova i opština u Republici Srbiji, njihovih javnih preduzeća, institucija i ustanova.

Bez jasno determinisanog sistemskog okvira, nepostojanja čvrstog budžetskog ograničenja  i naglih zakonskih izmena, pre svega u cilju dobijanja pozitivnih ocena od strane MMF, «pobede» na izborima i opstajanja na vlasti, u kontinuitetu doneta zakonska rešenja Dinkića, Tadićeve, a kasnije i Vučićeve vlade dovela su javne finansije gradova i opština u Republici Srbiji u bezizlazno stanje (u «Zonu sumraka»).

Najporazniji efekat neuređenih finansija gradova i opština je to što su usluge koje građani dobijaju od lokalnog nivoa vlasti na zabrinjavajuće niskom nivou, iako je učešće rashoda za zaposlene u ukupnim rashodima budžeta jedinica lokalnih samouprava neshvatljivo visoko i da prelazi čak 40% od ukupnog budžeta.

Dugovi gradova i opština i njihovih lokalnih javnih preduzeća, ustanova i institucija narasli su na oko 1,3 milijardi evra (što predstavlja približno 4% BDP-a Republike Srbije).

U najvećem problemu su javne finansije Beograda, Novog Sada, Kragujevaca i Niša i ovi se gradovi nalaze pred bankrotstvom.

Ukoliko se ne uspostavi kredibilan i održiv budžetskih proces  lokalne finansije će nastaviti da generišu dugove i docnje koje urušavaju likvidnost privrede koji posluje sa lokalnim samoupravama i koje će, pre ili kasnije, postati fiskalni rizik i permanentna obaveza za Republički budžet. Sve analize ukazuju da budžetski transferi i zloupotrebe u trošenju javnih sredstava predstavljaju glavni mehanizam kontrole vlasti i prikriveni vid političke pljačke, bogaćenja i širenja uticaja tajkuna i političkih moćnika sa republičkog na lokalni nivo vlasti, s krajnjim ciljem finansijskog urušavanja i privatizacije resursa lokalnih samouprava, javnih preduzeća i ustanova.

Srpski pokret Dveri ukazuje da je instrukcijama i sugestijama MMF u donošenju zakonskih rešenja Vučićevoj vladi, pre svega u segmentu donošenja Zakona o izmenama zakona o finansiranju lokalnih samouprava u 2016. godini deo problema rešen sa republičkog aspekta budžeta, ali da je kompletan finansijski sistem jedinica lokalnih samouprava svesno doveden u problem.
Cilj je tih zakonskih rešenja bio je da se jedinice lokalnih samouprava i lokalna javna preduzeća, institucije i ustanove dovedu u bezizlaznu situaciju – da se prezaduže, gomilanjem nenaplativih potraživanja i njihovim otpisom dovedu u velike gubitke iznad visine kapitala, te da se uz neizmirene obaveze prema dobavljačima i radnicima kao jedino rešenje od strane MMF i neoliberalne Vlade Brnabić-Dačić-Vujović za «spas»  preporuči prodaja i privatizacija istih -vodovoda, kanalizacionih sistema, grobalja, gradskog zemljišta, zgrada, rekreativnih centara i drugih resursa u vlasništvu lokalnih samouprava.

Otuda Srpski pokret Dveri zahteva hitnu izmenu Zakona o finansiranju lokalnih samouprava i kredibilan i održiv budžetski proces uz odgovornost i sankcionisanje svake zloupotrebe u trošenju javnih sredstava.

Ujedno upozorava Vladu Republike Srbije da se ne igra privatizacijom lokalnih javnih i javno-komunalnih preduzeća, institucija i ustanova, ni kroz vid javno-privatnog partnerstva, jer će se kao partneri javnim preduzećima na lokalu «slučajno» pojaviti kumovi bliski aktuelnoj vlasti ili moćne multinacionalne korporacije za koje predstavnici aktuelne vlasti lobiraju, a čiji je motiv samo profit i bogaćenje na teret obespravljenih. U takvim uslovima građani Srbije i generacije koje dolaze nemaju perspektivu za opstanak.


Informativna služba Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: