Поштовани,

          Већ низ година уназад, уређивачка политика информативне редакције РТС-а је скоро искључиво одговорна за оправдано незадовољство, чак гнев опозиционо оријентисаних грађана према јавном сервису. Ово незадовољство је нехотично упућено нашем заједничком jавном сервису, односно РТС-у у целини, којег сви подједнако финансирамо.

Уједно, док углед нашег јавног сервиса тоне, са њим тону и сјајна достигнућа ваших колега из других редакција, али и реални квалитет који нуди ваша редакција. Подсетићемо вас да су неки сегменти организационе шеме РТС-а не само у служби јавног сервиса, већ су институције културе Републике Србије, део српског културног бренда. То су хор и симфонијски оркестар РТС-а, народни оркестар, биг бенд, дечији хорови. Комплетна музичка, филмска редакција ради велики посао за очување наше баштине, и у томе ни изблиза није довољно подржана ни финансијски ни логистички. Ми јако добро знамо у колико је лошем стању медијатека Радио Београда, нотни архив, а ради се о фонду који је од највишег националног значаја. Нас радује што је покренута дигитализација тих наших архива, радујемо се успесима нашег Јавног сервиса на том пољу, али знате и сами јако добро колико је то скуп, дуготрајан и напоран посао и колико још пуно посла треба да се уради. Ваше колеге у свим другим редакцијама, и у Музичкој продукцији и на радију, у највећем броју примају веома скромне плате. За то време, у јавности се шире информације о астрономским личним примањима које на РТС-у остварују уредници и новинари информативне редакције телевизије, односно новинари који својим радом директно креирају политички утицај у јавној сфери. Многи опозициони лидери су не једном изражавали своје, мало је рећи, незадовољство професионалношћу ваших новинара и уредника, што је и јавно потврђено скандалозним снимком разговора у студију РТС-а између Ивице Дачића и новинарке ваше редакције, који се десио у моменту када су они били уверени да их камере не снимају.

То наравно не значи да ваша редакција нема и позитивне професионалне домете. Напротив. Али изгледа да ви своје домете смете да остварите само на оним темама које су „одобрене“, које су у функцији политике владајуће странке или које ту политику не излажу неугодној критици, нити откривају ахилове пете система и режима.

Оно што нас љути али и жалости је јасно присуство невидљиве злонамерне руке медијских манипулација на вестима, у различитим облицима извештавања ваше куће, који на РТС-у нису вулгарни као на ТВ Пинк или другим приватним телевизијама, али чије је манипулативно дејство много снажније самим тим. Ово се на РТС-у остварује углавном путем системског прећуткивања деловања опозиције, које је у Србији знатно, и спорадичног али врло селективног извештавања – где брижљиво и са пажњом бирате и објављујете најслабије изјаве опозионих лидера, изјаве о најмање важним темама, грешке опозиционих лидера и све оно што може да обори рејтинг опозицији и да гради „пожељан“ наратив о њеној неспособности и маргиналности.  

Конкретан повод ове наше реакције је чињеница да Ваша редакција спорадично извештава о раду нашег Српског покрета Двери (најчешће кроз кратки формат емисије „Шта радите бре“, на пример), а прећуткује све активности нашег Покрета у најважнијим информативним емисијама. Тако поступате и са многим другим странкама опозиције. На тај начин ви, наизглед укључујући опозицију у ваше извештавање, тенденциозно стварате слику о тобожњој маргиналности исте. Све док у сваком ТВ дневнику не будете почели да извештавате детаљно о раду опозиције ми ћемо и оно што спорадично објављујете. на жалост, и даље доживљавати као наставак уређивачке политике која има предумишљај и намеру да тенденциозно маргинализује опозицију и њен рад – на све разнолике „креативне“ начине.   

Тужно је то што сте своје реалне професионалне квалитете подредили томе, и што сте тиме довели у питање углед и значај целокупног јавног сервиса, чији су домети и рад важни за ову нацију и који је апсолутно незаменљив. Тиме сте довели себе у позицију да ни ваши реални професионални квалитети не буду више предмет разматрања онда када се са историјске дистанце буде доносио суд о вашем садашњем раду.

Од вас као новинара у наредном период очекујемо, да у сусрет изборима на свим нивоима суштински коригујете вашу уређивачку политику и омогућите грађанима који вас финансирају да на вашим програмима редовно, благовремено, исцрпно, а посебно уживо чују своје политичке представнике. Верујте, пуно је грађана којима сте ускратили „право да знају све“ и чији револт, чак ни ми, њихови политички представници не можемо више да изразимо и каналишемо кроз облике легитимног изражавања протеста. Њихов интерес да буду информисани о раду својих представника је део јавног интереса Републике Србије, а он је грубо нарушен. Понављамо – један човек не може изражавати вољу свих грађана Републике Србије, нити се читава Србија може подредити вољи једног човека. Како је добро рекао Његош: „барјактару дариват Европу, грехота је о томе и мислити“! Мислите о томе и не потцењујте важност слободе мисли и говора.     
 
Срдачан поздрав, са најбољим жељама,

 

 

Савет за културу и информисање Српског покрета Двери
Информативна служба Српског покрета Двери