Поводом напада на таксисткињу од стране миграната који се догодио у понедељак 25. новембра у Пироту, Градска организација Двери у Пироту и Група грађана „Пиротска нова снага“ (ПНС) издали су заједничко саопштење за медије које Вам у целости преносимо.

Група грађана „Пиротска нова снага“ (ПНС) и Општинска организација „Двери“ – Пирот најоштрије осуђују напад на таксисткињу од стране миграната смештених у насељу  Четврти километар, који се догодио увече у понедељак 25. новембра 2019. године, и дају пуну подршку таксистима који протестују и траже заштиту од надлежних државних органа.

Сваки вид насиља је неприхватљив, али насиље од стране оних којима је држава и Град Пирот пружио гостопримство и могућност интеграције у друштвени систем, захтева посебну пажњу и реакцију надлежних у Републици и Граду, као и јавности. Подсећамо да су три одборника ПНС и одборница Двери на Скупштини града (СГ) Пирота која је одржана 16. децембра 2016. године тражили усвајање Декларације против тзв „привременог смештаја“ економских миграната у Пироту (у прилогу), указујући управо на могућност да дође до оваквих немилих догађаја. Нити једна политичка организација у СГ Пирот није тада подржала предложену Декларацију. Да је Декларација усвојена и да је локална пиротска власт одбила да пружи смештај на Четвртом километру мигрантима до поменутог догађаја у понедељак не би ни дошло.

ПНС и Двери очекују од надлежних државних органа да заштите грађане и њихову имовину, па и мигрантске породице од насиља појединих миграната. Од Града Пирота и Градоначелника тражимо да хитно реагују и узму најозбиљније у разматрање дешавања од понедељка увече и пронађу трајна и одржива решења како се не би поновио ни један такав инцидент.

Верујемо да ће овај догађај остати први и једини такве врсте у Пироту.

Пирот, 27. новембар 2019. године

Драгана Пејић – Ранђеловић, члан Председништва СП Двери

Димитрије Видановић, заступник ГГ „ПНС – Д. Видановић – Д.Митић“

Извор фото: Јужне вести