Dveri podržavaju štrajk prosvetnih radnika

Nedopustivo je da je prosečna plata zaposlenih u prosveti 17 odsto niža od republičkog proseka. Samo je to i više nego dovoljan razlog za štrajk prosvetnih radnika.


Iako su dva reprezentativna sindikata najavila da će  u 1.000 škola širom Srbije 1. septembra časovi  biti skraćeni na 30 minuta, a preostala dva prosvetna sindikata su najavila jednodnevni štrajk po istom scenariju za 4. septembar, Dveri svakako podržavaju štrajk prosvetnih radnika, koji u ovom trenutku predstavlja borbu protiv čitavog mafijaško-korumpiranog sistema koji već predugo traje u Srbije.


Svake godine krajem avgusta i početkom septembra u prosveti se pokreću iste teme i analiziraju isti problemi. Smenjuju se samo oni koji misle da se sve može rešiti otpuštanjem prosvetnih radnika.


Ministar Šarčević je izjavio da postoje osnovne škole u kojima je prosek đaka po odeljenju 19,2 učenika i upitao zašto u tim odeljenjima nemaju svi četvorke i petice. Dakle, svi treba da imaju četvorke i petice i to je mera uspeha obrazovanja i kvaliteta nastave.


Da li je to poruka koju resorno ministarstvo šalje prosvetnim radnicima – svima četvorke i petice i bićete uspešna škola i uspešan nastavnik.  A posebno zabrinjava izjava ministra da ni u jednoj evropskoj zemlji prosek učenika po odeljenju nije 19, pa čak da je to privilegija i u privatnim školama.


U vreme dostupnosti informacija, vrlo je nesmotreno od ministra da izjavi ovako nešto jer je na primer, u švajcarskim školama  u mlađim razredima, prosek od 15 do 16 učenika i to sa njima često rade i po dva nastavnika.


Dveri podržavaju štrajk prosvetnih radnika, koji u ovom trenutku predstavlja borbu protiv čitavog mafijaško-korumpiranog sistema koji već predugo traje u Srbiji.


 


Informativna služba Dveri