Министар просвете Бранко Ружић најавио је да ће почетак школске године почети интонирањем химне Републике Србије, што Српски покрет Двери сматра добром одлуком. Оно што није добро јесте потпуно урушен образовни систем у тим истим школама што је последица катастрофалног вођења просветне политике годинама уназад.


       Председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић је још пре четири године, у септембру 2017. године, као народни посланик, у скупштинском заседању, говорио о потреби васпитања у родољубивом духу, чији је саставни део и интонирање државне химне „Боже правде“ у школама. Тада су се народни посланици власти томе смејали, а данас примењују. Такође, Српски покрет Двери у једној тачки свог Прогласа „55 мера за побољшање живота у Србији“ јасно истиче да „Радна недеља у свим основним и средњим школама почиње подизањем државне заставе у школском дворишту и интонирањем државне химне“. Дакле, ову идеју су Двери предложиле много пре него што се власт сетила, јер је химна један од симбола сваке државе и потребно је да деца и кроз химну осете љубав према својој домовини.

Са друге стране, оправдано сумњамо да васпитање у родољубивом духу није прави мотив ове одлуке, већ појачано србовање власти која је у очитој кризи. Ова власт ништа није учинила да направи квалитетан образовни систем, већ напротив – свакога дана га све више урушава, од основног преко средњег до високог образовања. Из године у годину се све више урушава углед наставника и професора разноразним одлукама власти, њихов материјални положај је све лошији, а обавезе све веће. Не постоји ни слух за разне иницијативе попут повећања броја часова српског језика или укидања реформисаног програма наставе историје. Министарство просвете не реагује ни на многобројне лажне дипломе и плагиране докторате, а Универзитет у Београду је ове године по први пут пао испод 500. места на Шангајској листи. И оно што је јако битно, ако држава заиста жели да улаже у образовање, уџбеници за децу морају бити бесплатни, а трошкови родитеља смањени.

Све у свему, Двери сматрају да интонирање државне химне јесте позитивна одлука, али и да се целокупан образовни систем мора обновити и побољшати како би деца из школа излазила са знањем, а не да се школство уништава из године у годину, а да се власт крије иза интонирања химне у школама.

 

Инфослужба Двери

Фото: Танјуг/Срђан Илић