Петиција креће данас из Чачка

У канцеларији градске организације Српског покрета Двери у Чачку данас је одржана конференција за медије поводом почетка скупљања петиције против мигрантске политике републичких и  локалних власти. Тим поводом народни посланик и председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић рекао је следеће:

„После Вучићеве изјаве из Атине да ће Србија преузети део миграната из Грчке јасно је да креће остварење раније најаве да ће празна српска села населити мигранти и да ће власт – по узору на Ангелу Меркел – тако решавати проблем слабог наталитета у нашој земљи. Подсећам на изјаву бившег аустријског министра унутрашњих послова Херберта Кицкла да је у његово време склопљен уговор са Владом Србије да мигранти којима Аустрија одбије захтев за азил, а који не могу да се врате у земљу порекла, буду враћени у Србију. То је очито нова међународна обавеза коју је републичка власт на челу са Александром Вучићем, Ивицом Дачићем и Аном Брнабић преузела на Србију мимо воље народа.

Сада имамо двоструки проблем: млади убрзано напуштају Србију, што ће се посебно појачати након што Немачка за неколико месеци потпуно отвори своје границе за нове раднике из земаља ван ЕУ, док Србија добија назад мигранте које западноевропске земље не желе да приме.

Ово је директан удар на безбедност наших породица. Зато Градска организација Српског покрета Двери унапред заузима став да се противи изградњи мигрантског центра у Чачку и насељавању миграната у нашем граду. Посебно забрињава одлука скупштине града Чачка са седнице одржане 26. марта 2018. године када је донет „Локални акциони план за унапређење положаја миграната у потреби без утврђеног статуса и тражилаца азила на територији града Чачка за период од 2018-2021. године“ (Службени лист града Чачка, број 6, 27. март 2018, стр. 356-383), о коме су дискутовали и гласали против његовог доношења одборници Двери у скупштини града. На тај начин локална власт СНС и СПС створила је услове за насељавање миграната и прављење мигрантских центара и у нашем граду.

Зато Градска организација Двери у Чачку данас покреће петицију против овакве мигрантске политике републичких и локалних власти и изградње мигрантског центра у Чачку. Захтевамо поништавање поменутог локалног акционог плана о унапређењу положаја миграната у нашем граду. Очекујемо велику подршку наших суграђана како бисмо спречили проблеме са којима се суочавају грађани у другим местима у Србији где су мигранти већ смештени. Петиција се може потписати код наших активиста на штандовима који ће бити организовани на више локација у граду и по селима, као и у канцеларији Двери овде на градском шеталишту свакога радног дана од 9-16 часова“.

    На крају свог обраћања, Бошко Обрадовић је нагласио: „Ми смо народ са највећим бројем избеглица у Европи. Знамо шта је избегличка бол и патња. Зато смо спремни да помогнемо свакоме ко се нашао у сличној ситуацији услед ратних страдања у својој земљи. Ми смо гостопримљив народ и треба да помогнемо људима у невољи. Међутим, ми још увек нисмо решили проблеме својих избеглица и немамо капацитет да решавамо проблеме миграната које нисмо ми изазвали.

Са друге стране, имамо обавезу да бринемо о безбедности наших грађана. Међу мигрантима који су прошли кроз Србију било је и каснијих учесника у терористичким актима широм Европе. Не ради се овде о женама и деци, већ о војно способним мушкарцима од 16-30 година. Пљачке, покушаји силовања, насиље и друга кривична дела већ се дешавају свуда где су ови мигранти смештени у Србији, али се о томе ћути у медијима. Наша власт нас није питала да ли желимо мигранте у нашој средини. То није била тема ни избора ни народног референдума. Ко је онда себи дозволио за право да мимо воље народа потпише уговор о томе да сви мигранти који не могу да добију азил у западно-европским земљама да буду враћени у Србију и овде трајно насељени? Ми се са тим не слажемо и нећемо насељавање миграната у нашим градовима и селима“, закључио је Бошко Обрадовић.

Након обраћања, лидер Двери је први потписао петицију, а након њега то су учинили и присутни одборници Двери у Скупштини града Чачка.

 

                                     

 

Извор фото: МНА/Милош Лукић