Јавни извршитељи настављају да „деру кожу“ нашим најсиромашнијим суграђанима. Да је то истина потврђује нам чињеница да као награду за свој „рад“ (читај пљачку) одређују суму која је три пута већа од износа потраживања. Пензионер из Пожаревцу са минималном пензијом, због дуговања ЕПС-у у износу од 2600 динара, Јавном извршитељу на име трошкова у поступку за намирење потраживања дугује 7800 динара.

Ми као друштвено одговорна политичка организација, сагласно нашем прогласу Промена система – сигурност за све и на молбу својих суграђана излазимо у јавност овим саопштењем са надом да ће допрети до надлежних државних институција.

Нечувен је и невиђен начин на који се пљачкају старији људи који једва састављају крај с крајем, иако је актуелни режим претходних година обећавао попусте и олакшице за пензионере са најнижим пензијама, то се није десило и сад се види да су пензионери по ко зна који пут преварени.

Да ли има краја бахатим напредњачким извршитељима и њиховим ортацима из јавних предузећа такође члановима СНС картела?

Српском покрету Двери у Пожаревцу обратило се десетак пензионера са захтевом да се преиспита рад јавних извршитеља имајући у виду да се у свом раду понашају крајње непрофесионално и у супротности са ЗИО. Добили смо информацију да многи од њих малтретирају грађане на психичкој основи, и чак покушавају да наплате застарела потраживања. По речима наших суграђана постоји основана сумња да је реч о криминалној спрези страначких директора јавних предузећа и јавних извршитеља.

Тако недозвољено понашање код грађана изазива не само несигурност, већ и страх за сопствену егзистенцију јер иду толико далеко да не поштујући законске одредбе са рачуна дужника скидају целокупан износ зараде, односно пензије.

Апелујемо на локалну власт да у време пандемије и тешке економске ситуације заштити своје најстарије суграђане. Уколико се не одазову бићемо принуђени да о овом проблему обавестимо надлежне правосудне органе. Градска организација Двери у Пожаревцу сматра да у овим тешким временима актуелна локална власт има обавезу да заштити грађане од којих убира порез а не да их својим нечињењем оставља без средстава за живот.

Поставља се питање да ли у оваквим условима испуњавамо стандарде за приступање чланству у Европској унији, и како уопште актуелни режим замишља тај трансфер у оваквим условима који подсећају пре на робовласничко друштво него на демократију. На послетку да ли је можда дошло време да се преиспита рад Јавних извршитеља а спорни Закон о извршном поступку укине и стави ван снаге или измени пошто је очито изузетно неповољан и ригорозан по грађане Србије. Зато тражимо од градских власти да нас о предузетим радњама у циљу заштите пензионера  обавесте у најкраћем могућем року .

Градска организација Двери Пожаревац