Српски Покрет Двери - Лого
Search

Председник Савета за инфраструктуру, телекомуникације и енергетику Српског покрета Двери Радмила Васић, предала је у уторак, 13. јула, захтев за повлачење Закона о водама из скупштинске процедуре усвајања. Захтев је адресиран на председника НСРС, Ивицу Дачића.
У наставку доносимо цео текст захтева:

Захтев за повлачење Закона о водама из скупштинске процедуре усвајања

 
Поштовани,

Позивамо Вас да у духу толерантности према захтевима опозиције, међу којима су најгласније Двери по питању тражења повлачења закона из скупштинских процедура усвајања, а у заједничком интересу свих грађана Републике Србије, повучете споран Закон о водама.

У садашњем Закону о водама су воде и водно земљиште у овим условима донекле, не сто посто заштићене. У предложеном Нацрту Закона о водама се налазе неуставне, незаконите и нелегитимне категорије те стога тражимо да се Закон о водама повуче из Скупштинске процедуре усвајања.

Молимо Вас да у продужетку овог Захтева погледате спорне чланове предложеног Закона о водама и сами процените у каквом ћемо се проблему као земља наћи уколико у овој ситуацији, када ниједан постојећи Закон се не спроводи и не поштује, овакав Закон који даје широм отворена врата за малверзације и злоупотребе, усвојите.

Ко је тај толико свестан и овлашћен (и од кога овлашћен?) да у Нацрту Закона о водама у члану 10 б, став 3, који каже под бројем 2) ако је то у конкретном случају једино могуће решење!, може да утврди да је то једино могуће решење и за кога. За кога је то једино могуће решење и да ли ово може да стоји у Закону?

У истом члану у ставу под бројем 3), ради вађења речних наноса за потребе изградње објеката од значаја за РС, поставља се питање који би то објекти од значаја за РС били да се дозволи вађење песка у заштићеном или подручју еколошке мреже, без ичије сагласности и због кога. Зашто доводити у опасност читава насеља која су и сада незаконитим поступањем приликом вађења песка изложена и поплавама и немогућности коришћења вода, а обале и корита река остављене мештанима као неприступачни кратери! Предложени чл. 5 тужно је и читати! И тако даље и опет зашто и због кога?

Који је то орган или држава у држави Град Београд када добија конкретне предлоге у овом Нацрту Закона о водама да само што не пише и коме је све дозвољено “да добија дозволе за пловне објекте на територији Града Београда“ на обалама Саве и Дунава које су уништене и чак досадашњом доста добром законском процедуром. Да ли се читав свет врти око Горана Весића у испуњењу његових незаконитих радњи? Да ли је Република Србија дотле дошла да са највишег нивоа ради према грађанима, преко усвајања потпуно штетних закона, међу које убрајам и овај, толико штетних радњи. На кога грађани да се ослоне ако не могу на државу РС и на Законе и Устав ове земље.

Поштовани Председниче Народне скупштине Републике Србије,

Молим Вас још једном, да у консултацијама са свим правницима, а посебно Вашим правницима, преиспитате стављање на Дневни ред Нацрта закона о водама и “исти повучете“ из Скупштинске процедуре усвајања.
 

С поштовањем,

[ngg src=“galleries“ ids=“437″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″] 

Радмила Васић

Председник Савета за инфраструктуру,
телекомуникације и енергетику Српског покрета  Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: