У име Зелене акције Двери, данас су захтев за прекид даље реализације пројекта „Јадар“  компаније „Рио Тинто“ предали Славиша Милетић – потпредседник Извршног одбора Двери и председник градске организације Двери у Лозници и Радмила Васић – члан Председништва Двери и председник градске организације Двери Београд. На конференцији за новинаре овим поводом испред Министарства рударства и енергетике, говорили су управо Славиша Милетић и Радмила Васић.

Преносимо захтев Српског покрета Двери у целости:

Захтев за прекид даље реализације пројекта “Јадар“ компаније
“Рио Тинто“

Поштовани,

Грађани лозничког краја и околине више пута су протествовали испред представништва компаније “Рио Тинто“ против изградње и даље реализације пројекта у вези отварања рудника литијума у Јадру. 27.октобра 2020. године грађани су протествовали и у Брезјаку јер не желе да се у том делу западне Србије отвори рудник литијума, “исти“ експлоатише а грађанима  остави пустош и уништена комплетна природа којој нема помоћи нити могућности обнове.

Цео тај крај  богат је чистом природом, здравим ваздухом, још увек чистим рекама. Зашто је потребно уништити будућност свих грађана тога краја и шире, зарад наизглед успешног пројекта који за последицу има трајно уништавање свега живог у делу у коме се рудник планира.

Компанија “Рио Тинто“ већ дуже време ради истраживања а да грађани нису ни знали тачно шта се ту ради. Када су сазнали схватили су да имају велики проблем и да су у више наврата покушали да разговарају са овом компанијом али безуспешно. Компанија “Рио Тинте“ разговара само у једном смеру, веома вешто скривајући све податке, покаже делић својих планова и потпуно је глува на сва питања која су грађани постављали! Грађани су забринути јер не желе да се селе са својих вековних огњишта, имају развијену пољопривредну и сточарску производњу од које неће остати ништа ако се настави са овим рудником за производњу литијума.

На жалост, Влада Републике Србије се поставила у овом случају као “зла маћеха“, па је своје грађане гурнула у потпуни амбис, потписујући са компанијом “Рио Тинте“ Меморандум о развоју лежишта литијума и бора светске класе у селима Јадра-Брезјак, Слатина, Ступница и Недељице 2017.године, и измењен је и Просторни план без знања њених грађана из тог краја. Најављен као велики бум у развоју овог краја и  веома важно лежиште литијума и то 10 % од светских потреба је у ствари само најобичнија пропаганда  да унесе раздор међу грађане како не би били упознати са последицама овакве експлоатације литијума на њиховим теренима.

Последице по животну средину су катастрофалне до тих размера да целу западну Србију можете једино потпуно да преселите јер живота и рада на имању неће бити. Све у широј околини ће бити загађено и затровано, а у ближој неће ништа ни постојати.

Без обзира што компанија “Рио Тинто“ обећава да ће спроводити све мере заштите животне средине у “границама дозвољених прописа Републике Србије“, грађани немају поверења и не верују, јер ова компанија сада не жели ни да одговори на основна питања грађана! Најављена идеја израде Студије о утицају на животну средину ове компаније  је наишла на неодобравање и неприхватање па позивамо ову компанију да напусти Републику Србију и да јој неће бити дозвољено да уништава нашу земљу. Компанија “Рио Тинто“ у свету  позната је као једна од најгорих компанија по поштовању закона о заштити животне средине, односно те законе уопште у претходним земљама није поштовала и није поштовала ни радну снагу, тако да је из многих земаља отерана на најгори могући начин: силом.

Отварање рудника у овом крају је катастрофално решење по интересе локалне заједнице. За екстракцију једне тоне литијума потребне су велике количине воде (500.000 л), велике површине земљишта, имаће велике количине отпадних вода а све заједно загадиће и Лозницу са околином, Крупањ, Шабац а преко воде и Београд. Биће уништене и посечене велике површине шума, преко 200 ха као и све зелене површине у околини због израде депоније за јаловину.

Због свега наведеног позивамо Вас да зауставите све радње које воде до отварања рудника литијума у Лозници и околини имајућу у виду његов катастрофалан утицај на екологију и који потпуно уништава животну средину, па је самим тим и економски неисплатив јер је цена по грађане и саму земљу огромна.

Грађани неће одустати од протеста, неће одустати од противљења и неће дозволити да им уништите дедовину а да их нисте ни обавестили а камоли питали шта они желе. Ови протести ће бити и радикалнији уколико нема разумевања са Ваше стране за потребе свих грађана и њихових интереса.

[ngg src=“galleries“ ids=“316″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Целу конференцију за медије можете погледати овде:

Инфослужба Двери