Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri predale zaključke Okruglog stola ministarki Dejanović

Na sastanku sa Slavicom-Đukić Dejanović, predstavnici Dveri su predstavili zaključke Okruglog stola o Strategiji podsticanja rađanja kao i porodične deklaracije koje su do sada predate, a ministarka je istakla da je potrebno da se o ovome govori u institucijama.

Dveri su predale ministarki bez portfelja zaduženoj za demografiju i populacionu politiku, Slavici Đukić-Dejanović zaključke Okruglog stola, održanog 18. juna u Narodnoj skupštini u organizaciiji Dveri na temu „Analiza mera Vlade za podsticaj rađanja“, sa posebnim akcentom na potrebi za formiranjem Asocijacije svih institucija, udruženja, organizacija i pojedinaca koji se bave pitanjem porodice u Srbiji.

Dveri pozdravljaju veći deo mera definisanih Strategijom, ali smatraju da predložene mere nisu dovoljne i da ima puno prostora za njihovo unapređenje i razradu i da rad jednog kabineta u Vladi na tu temu nije dovoljan.

Sastanak se održao u sredu 6. juna u Palati Srbija, a delegaciju Dveri činili su Radoš Pejović, predsednik Saveta za porodicu i populacionu politiku Dveri, dr Dragan Vesović, narodni poslanik i član skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu i Jugoslav Kiprijanović, viši savetnik u poslaničkoj grupi Dveri.

Ministarka Dejanović je iznela pozitivno mišljenje o organizaciji Okruglog stola, istakavši da je neophodno da se o ovoj temi govori u najvažnijim državnim institucijama. Predstavila je demografksi problem, istakla najvažnije aktivnosti kabineta i ukazala da je Srbiji neophodno da majke rode treće dete, ako želimo da opstanemo kao nacija.

Delegacija Dveri predstavila je još i sve tri Porodične deklaracije, koje su Dveri predale, republičkoj, pokrajinskoj i lokalnim skupštinama, upućujući na konkretne mere koje država, pokrajina i lokalne samopurave mogu da primene.

Radoš Pejović je istakao da Dveri, iako su čvrsta opozicija, pozdravljaju mere Vlade za podsticaj rađanja, ali da su one same po sebi nedovoljne jer se zakoni ne primenjuju, što je neophodno ako želimo da porodice žive bolje. Dodao je da problem nataliteta mora da se rešava sistemski.

Ukoliko Odbor za zdravlje i porodicu organizuje proširenu sednicu Odbora za analizu strategije za podsticanje rađanja, ministarka je potvrdila da će se ministarstvo svakako odazvati, a da su svačije konstruktivne kritike i predlozi dobro došli.


Informativna služba Dveri

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: