Српски покрет Двери, као аутентична опозиција, жели да укаже на евидентне мањкавости понуђеног предлога Буџета за 2020. годину. Подсећамo да су одборници Двери у досадашњој скупштинској расправи били најгласнији износећи оштре критике, али на другој страни дајући конструктивне предлоге како поправити мањкавости предлога Буџета.

Нажалост, и овај пут локална власт коју бахато предводе Драгољуб Зиндовић и Српска напредна странка, није имала слуха да обухвати реалне животне потребе грађана јер је расправи о буџету приступила само формално.

Двери сматрају да је овакав предлог Буџета штетан по интересе наших суграђана. У буџету нема мера социјалне политике. Општински “очуси“ нису хтели ни да чују за бесплатне уџбенике за све ђаке прваке нити за повећање средстава која се издвајају за труднице, породиље и новорођенчад.

Општина Пријепоље са понижавајућих 12.230 динара колико издваја као једнократну помоћ за породиље, налази се при самом дну међу општинама Златиборског округа.  Док општине попут Нове Вароши и Чајетине за прво рођено дете издвајају 100.000 дин, за друго 200.000 дин, а за треће и свако наредно по 300.000 дин.

Како је могуће да општина Нова Варош са скромнијим буџетским средствима има могућност оваквих издвајања а Пријепоље нема? Према речима председника Зиндовића, ”по новом закону из државне касе издвајају се довољна средства па нема потребе да се општина Пријепоље по том питању преклапа са државом“.  

Очигледно је да се овде ради о одсуству добре воље али и визије. Џаба нам надолазеђе „златно доба“ и обећани већи стандард уколико нам Пријепоље већ сутра остане празно.

У ту сврху довољно је цитирати прошлогодишње излагање Драгољуба Зиндовића: „Буџет општине Пријепоље није развојни, нити социјални, већ реалан“.

Двери питају Зиндовића: Да ли је реално дизати зид од четири метра испред своје две куће, радити обалоутврду тамо где су вртови и њиве Драгољуба Зиндовића, како за то сад има буџетских средстава, док за сиротињу, децу, гладне, незапослене нема, и какви су то двоструки стандарди?

Буџет којим се проблеми не решавају него остају исти не може никако добити подршку Двери. Очекивали смо да ће Буџет предвидети решавање проблема загађења ваздуха, воде и животне средине од депоније Стањевине а за екологију и животну средину планирано је само 700.000 дин. Очекивали смо значајнија улагања за нове канализационе мреже од симболичних предвиђених овим Буџетом.

Недовољно средстава планираних за лошу и дотрајалу путну инфраструктуру на руралном подручју, затим умањење дела за пољопривреду и рурални развој за невероватних 10 милиона динара, па 5 милона мање за здравство и планирање увредљивих 6 милиона динара намењених као накнада породиљама, можда се могу објаснити потребом да се, на другој страни, стотине милиона динара, или десетина укупног буџета определи за пут који пролази тик поред Зиндовићеве куће и имања. Срамота…

Од средстава планираних за финансирање основних школа „штрпнуло се“ 24 милиона, док је спорт остао ускраћен за 2,6 милиона динара у односу на прошлу годину. То и није неко изненађење јер је ова власт и до сада несистематски распоређивала средства спортским клубовима, протежирајући, себи блиске, бетонлигаше а за суперлигаше није имала слуха.

Из свега наведеног је јасно да Буџет општине Пријепоље за 2020. годину, није добар и није у интересу развоја града и није на добробит његових грађана већ у интересу појединаца. Тако ће и бити све док Буџет буду кројили они који своју будућност не планирају у граду на ушћу Милешевке у Лим.

Информативна служба ОО Двери у Пријепољу