Општинска организација Српског покрета Двери из Пријепоља је одржала конференцију за медије на којој је тема била јавна седница комисије за јавни увид у Нацрт измена и допуна Просторног плана подручја посебне намене хидроелектрана „Бродарево 1“ и  „Бродарево 2“ на Лиму.

     Конференцији за медије су присуствовали председник Извршног одбора Двери, Борко Пушкић, председник ОО Двери Пријепоље, Мирољуб Бјелић и потпредседник ОО Двери Пријепоље Ратко Ракоњац.

    Како су сва тројица челника Двери истакла, основни проблем потенцијалне изградње хидроцентрале на реци Лим јесте то што је из студије потпуно изузет утицај рада хидроцентрала на очување животне средине.

     Том приликом Мирољуб Бјелић је рекао да је и број становника и број производних погона у Пријепољу све мањи и да, иако постоји економска исплативост рада хидроцентрале, велико је питање ко ће од тога имати корист. А да ће то свакако бити они који буду производили и продавали електричну енергију, али не и грађани Пријепоља.

     Борко Пушкић је истакао да ће изградњом једне од хидроелектрана 3,5 км речног тока бити изузето од грађана Бродарева, односно свих житеља Пријепоља, а да је другом акумулацијом предвиђено изузеће још 4,8 км, што чини укупно о 8,3 км прелепог зеленог Лима који ће бити одузет Пријепољцима и претворен у бару. Пушкић је додао и да ово није само друштвено и политичко питање, већ питање шта ћемо оставити у наследство својим потомцима, односно какву животну средину, а све због интереса малог броја људи којима је примаран једино новац.

     Ратко Ракоњац је упоредио изградњу електране у Прибоју са изградњом хидроцентрала у Бродареву и истакао да ће оне бити три пута веће, а да ће њихова висина бити 37 метара.

ОТКАЗАН ЈАВНИ УВИД

     Јавна седница комисије за јавни увид у Нацрт измена и допуна Просторног плана подручја посебне намене хидроелектрана „Бродарево 1“ и  „Бродарево 2“ на Лиму, која је требала да се одржи у понедељак 7. септембра, отказана је.

     Чланови ОО Двери Пријепоље су у својству грађана дошли на седницу и били укључени у уводни део, а након 10 минута иста је одложена јер се, наводно, нису стекли здравствени услови за њено одржавање. Ово је одличан показатељ да уз добру организацију грађана не могу проћи предлози који нису у општем интересу Пријепоља.

ОО Двери Пријепоље

Извор фото и видео: Форуминфо.рс