Српски Покрет Двери - Лого
Search

На локацији “Краљева чесма“, у Лисичијем потоку у Београду, данас је одржан помен жртвама револуционарног терора, који  је свој највећи интензитет достигао управо на овом месту јесени 1944. године.

       На овом стратишту, али и на многим другим широм Београда и Србије, нове власти су, без суда и закона, погубиле на десетине хиљада грађана, у већини случајева без икаквог доказа о колаборацији са непријатељем. Често су жртве биле одабране само зато што су били припадници интелигенције, предратни професори, свештеници, учитељи, чиновници или угледни домаћини. У небројано случајева страдале су читаве породице, њихова имовина је конфискована, а преживели наследници су лишавани грађанских права и деценијама прогањани.

У пригодном програму након помена, присутни су могли чути потресна сведочења сведока тог времена.

Као и претходних година овом помену присуствовала је и делегација Српског покрета Двери, предвођена председником Бошком Обрадовићем, председником Двери Београд Радмилом Васић, потпредседником Извршног одбора Славишом Милетићем, као и саборцима из београдске организације Двери.

Српски покрет Двери изражава жаљење што се данашњем помену из оправданих разлога није обратио професор Филолошког факултета у Београду др Мило Ломпар који стоји на становиштву да су све власти у Србији закључно са актуелном комунистичке. Да нас подсети да је механизам – систем из времена Јосипа Броза Тита потпуно очуван, само је парола ”Комунизам нема алтернативу”, замењена паролом ”Европа нема алтернативу” и да нам укаже на неопходност промене не само власти већ и целокупног система.

Српски покрет Двери подржава иницијативу организатора да се на овом месту подигне централно обележје свим невиним жртвама комунистичког терора.

Позивамо власти да коначно скину степен тајности са свих досијеа из тог времена, из чијег  садржаја би се  откриле тачне локације свих стратишта, а жртве достојанствено сахраниле. Уколико то власти не учине сносе део одговорности за заташкавање и прикривање ових злочина, а  Српски покрет Двери се обавезује да  отвори  тајна досијеа и  исправи  ову неправду одмах након преузимања власти.

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: