У конгресној сали новосадског сајма одржана је конференција за медије у оквиру представљања Прогласа Српског покрета Двери „Промена система – сигурност за све“. На самој конференцији говорили су: мр Иван Костић – потпредседник Двери, Ивана Стојановић – председник покрајинског одбора Двери за Војводину, Драгана Милићевић – председник Савета жена Српског покрета Двери и Добросав Девић – потпредседник омладине Двери.


Иван Костић је истакао да су Двери још пре 10 година као свој главни разлог уласка у политику апострофирале борбу за промену политичког система, а да сада на политичку сцену уносе и низ нових политичких идеја које су изнете у Прогласу под називом ПРОМЕНА СИСТЕМА – СИГУРНОСТ ЗА СВЕ, као и да је то одговор и алтернатива садашњој безидејности и власти и дела опозиције. Додао је и то да је од увођења вишестраначја у Србији до данас дошло до урушавања институција и непоштовања закона без икакве одговорности и то првенствено од стране политичара и њима блиских кругова, што доводи до све мањег степена поверења у политичаре, као и до осећаја незаинтересованости грађана за политичке процесе и да је зато неопходна промена комплетног политичког система и схватања смисла бављења политиком.

Ивана Стојановић је говорила о потреби хуманијег живота у великим градовима јер су се они данас претворили у места са стихијском градњом, без много простора за здрав живот породица и деце. Због тога су Двери понудиле један нови вид демократског одлучивања у коме ће грађани бити питани и консултовани о свим битним питањима од њиховог интереса, почев од месне заједнице у којој живе па до нивоа града или општине. Стојановић је истакла да је међу тим интересима грађана свакако и више зеленила и чистог ваздуха у највећим градовима у Србији о чему говори и зелени патриотизам као део Прогласа Двери.

Управо о зеленом патриотизму је више говорила Драгана Милићевић, која је истакла да одговорност показујемо заштитом животне средине, како у граду тако и на селу, чувањем здраве пијаће воде, здравог ваздуха и здраве хране, чувањем река и шума, као и решавањем проблема загађења земљишта, отпада, зрачења и буке. Додала је да се одговорност показује и борбом да се селу врати законски статус и име „село“ којем је више неко икада потребна децентрализација и слобода одлучивања људи који у њему живе. Милићевић је рекла и да би увођење зеленог патриотизма у институције, образовање и медије подигло свест наше нације о значају зелене културе и допринело развоју еколошки одговорне заједнице.

Добросав Девић се осврнуо на један од највећих проблема са којим се наша земља суочава, а то је одлазак младих стручних, компетентних људи који не виде своју даљу перспективу за животом и радом у Србији за шта су одговорне не само ова власт, већ и све претходне које су сваки пут, доласком на власт, изиграле поверење грађана. Истакао је да идеју „Ово је земља за нас – ово је земља за сву нашу децу“ треба да прихвати сви млади коју су будућност Србије. Девић је изнео идеје и предлоге за формирање Већа младих, као саветодавног органа градског или општинског Већа, развој дигиталне општине младих, као електронске платформе за предлоге, дискусије и гласање по питањима које се тичу младих, као и креирање градских дистрикта младих за уметничку продукцију, спортске и едукативне активности.

 
Инфослужба Двери