Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri: Put Srbije u EU je put bez kraja

Dveri se u načelu protive Predlogu zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju sa postojećim rešenjima predlagača, jer je, kao i uostalom kada je reč o većini drugih zakonskih predloga vladajuće većine u poslednjih 5 godina, glavni razlog donošenja usklađivanje sa EU regulativom, a ne potreba za dodatnim regulisanjem ove važne oblasti, koja je i do sadašnjim rešenjima bila dobro uređena.

Posle preko 5 godina naprednjačke vlasti, ne možemo a da se ne zapitamo da li imaju nešto drugo da ponude građanima Srbije, osim neprestanog štancovanja propisa čija je jedina svrha da ih briselski činovnici potapšu po ramenu?


Nametanjem EU regulative gubi se uloga Narodne skupštine, kao predstavničkog tela građana Srbije, čija je uloga da kvalitetnim zakonskim rešenjima uređuje pitanja od značaja kako za državu i njeno uređenje, tako i za život građana Srbije.


Ipak, kao svojevrsan odgovor naprednjacima o političkom neiskustvu Dveri, iskazujemo zadovoljstvo što je nadležno ministarstvo prihvatilo tri amandmana poslaničke grupe Dveri. Ovo je prvi put da jedan ministar ne gleda na amandman  Dveri politički, već iz ugla struke.  Kada je bilo u pitanju usklađivanje šema elektronske identifikacije, nije bilo razloga da Ministarstvo ograničava saradnju samo na Evropsku uniju. Evropska unija, kao naddržavni subjekat ima svoje slabosti,  Velika Britanija je istupila iz članstva, a postoje naznake da će još neke članice istupiti iz članstva i samim tim biti u obavezi da ponovo usklađuju svoja zakonodavstva i mimo direktiva EU. Srbija ne treba da se ograniči samo na saradnju po propisima EU, već treba da zadrži širinu zbog mogućnosti da se po ovom pitanju sarađuje i sa drugim prekograničnim telima, koja nisu podređena ili u vezi sa telima koje je formirala Evropska unija.


Za razliku od ministra Šarčevića, kojem je PG Dveri predložila istovetan princip neograničavanja isključive saradnje sa Evropskom unijom kada  su na dnevnom redu bili amandmani na krovni zakon o osnovama vaspitanja i obazovanja i koji nije bio usvojen, sada je ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pokazalo da joj je interes dobrog zakonskog rešenja iznad stranačke pripadnosti. Dveri će uvek biti na strani onih zakonskih rešenja koja su prvenstveno u interesu građana Srbije i zato pozdravljamo ovu odluku.


Zanimljivo je da je usvojen i amandman Dveri na Član 40. kojim se reguliše prekogranično priznavanje kvalifikovanih usluga od poverenja u tekstu predlagača glasi: “Kvalifikovana usluga od poverenja koju pruža strani pružalac usluge od poverenja ravnopravna je sa domaćom uslugom od poverenja ukoliko je tako regulisano potvrđenim međunarodnim sporazumom.“, što je u skladu sa liberalnim tržištem, koje u Srbiji ne postoji.


Kako smo svedoci da strane firme koje posluju u Srbiji imaju povlašćeni položaj u odnosu na domaće firme kroz državne subvencije i olakšice, a pri tom bivaju i potpomognute kapitalom i podrškom države iz koje dolaze, ovim članom zakona predlagač stvara uslove da i u oblasti informacionih tehnologija, u kojoj imamo odličan potencijal, strane kompanije preuzmu primat nad domaćim i time višestruko nanesu štetu i budžetu, poslovnoj klimi, tržištu i BDP-u Republike Srbije, te se ovim amandamnom ta pogrešna strategija predlagača zakona ispravlja. Uvođenjem reciprociteta za poslovanje domaćih firmi u zemlji strane firme koja posluje kod nas, stvorićemo poštene tržišne uslove da i naše domaće firme dobiju subvencije i olakšice kako kod nas, tako i u stranoj zemlji i postanu konkurentne i na domaćem i na međunarodnim tržištima, što je usvojenim amandmanom  Dveri i zakonski omogućeno.


Stavom 3. člana 39. predviđa se i korišćenje znaka pouzdanosti do stupanja Republike Srbije u članstvo u Evropskoj uniji. Kako Republika Srbija već 17 godina putuje i nikako da stigne u Evropsku uniju, a nedavno smo od predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera obavešteni da će Srbija možda do 2025.godine ući u Evropsku uniju, svi su izgledi da nikada ni neće ući ili će se EU do tad reformisati ili prestati da postoji. Kada je već prepisana EU regulativa, logično je da ovaj prepis propisa počne da se primenjuje u Srbiji od onog trenutka kada Republika Srbija postane punopravan član Evropske unije, što se, a to znamo svi, i gospodin Junker, neće dogoditi nikada.


 


Iformativna služba Srpskog pokreta Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: