Језиво признање Миће Јовановића, власника Мегатренда, о начину како настају приватни факултети у Србији под контролом владајућег режима.

Након што је Правни тим Српског покрета Двери раскринкао биографије судија Уставног суда који су чланови СНС, а Антикорупцијски тим Двери открио милионска дуговања Жељка Митровића држави за порез, у новој сезони серијала „Криминални кругови“ на ред су дошле и лажне дипломе као друго име за представнике актуелне власти. Србијом данас владају купљене дипломе и плагирани докторати, а нови изум владајуће странке је новоотворени приватни факултет у власништву СНС за даљу купопродају лажних диплома. То не чуди када у актуелној Влади којој је мандат истекао пре три месеца седе најмање четири министра са сумњивим дипломама (Небојша Стефановић, Александар Вулин, Александар Антић и Зоран Ђорђевић) и два са плагираним докторатима (Небојша Стефановић и Синиша Мали), овде не рачунајући гувернерку НБС Јоргованку Табаковић, заменика председника СНС, чија је докторска дисертација такође упитна.

Преко 20 професора и бивших студената Универзитета Мегатренд, са крајње спорним дипломама и научним звањима, формирало је „нови Мегатренд“ под именом Факултет друштвених наука, под апсолутном контролом СНС. Нису са Мегатренда само прешли професори већ су прекопирани и студијски програми овог чувеног произвођача лажних диплома и доктората. Оснивач новог партијског факултета је Горан Лалић, члан СНС и главни уредник режимског портала „Србија данас“, који као и Факултет друштвених наука има седиште у пословној згради јавног предузећа „Југоимпорт СДПР“ у Булевару уметности у Београду.

Све ово потврђује и власник Мегатренда Мића Јовановић, који најбоље зна ко су и какви су му били студенти и професори на његовом приватном универзитету: „Факултет друштвених наука (ФДН) је настао буквалним пребегавањем наших наставника са Мегатренда, а моје мишљење је да је СНС хтео да направи своју институцију. Они су покупили програме Мегатренда и направили потпуно нелогичан скуп различитих предмета. То је све склепано и они дуго нису могли да добију акредитацију. Вероватно су, уз помоћ неког из политичког врха, на крају дошли до ње? Од њих 19, седамнаесторо је било под мојим окриљем. Они су били моји студенти, магистрирали су и докторирали код мене. Ја сам им био ментор и направио сам од не тако сјајних кандидата и талената наставнике у својим звањима – доценте, ванредне и редовне професоре. Има ту још много младих људи које сам ја примио на посао, а већина њих тешко да би могла било где да предаје, с обзиром да то није неки А тим већ нека Ц екипа професора. Они нигде не би добили универзитетска звања да није било Мегатренда“, закључује Мића Јовановић у својој језивој исповести о томе како је настао Мегатренд и како сада настаје „нови Мегатренд“ као расадник лажних научних звања и диплома будуће српске политичке и научне елите.

Не видимо други могући епилог ове личне исповести власника Мегатренда него да надлежне државне институције хитно провере акредитације свих ових лажних високошколских установа и свима им забране рад, а Тужилаштво испита наводе „о неком из политичког врха“ ко мимо закона издаје акредитације лажним факултетима.

Али, све то није ништа према одговору који је стигао са Факултета друштвених наука на питање новинара портала nova.rs „Како коментаришете наводе Бошка Обрадовића да је реч о факултету за образовање партијских кадрова Српске напредне странке“ и друга питања, у коме неименовани аутор са ФДН каже да „питања нису тачна“ и моли да их не стављају „у конотацију са њима“, препоручујући заинтересованом новинару да их не спомиње у свом тексту. Иначе, како Двери сазнају, сви медији који су објавили открића Бошка Обрадовића у вези са новим приватним факултетом под контролом СНС добили су претње да ће бити тужени и да повуку текстове на ову тему.

Српски покрет Двери још једном пита надлежне државне институције и комплетну јавност у Србији, а посебно универзитетске професоре са правим дипломама и научним звањима: докле ћемо трпети све ово и да ли ће било који млад и школован човек остати у Србији ако овде и даље влада овакав академски криминал, корупција и негативна селекција?