Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri sa meštanima brane reke

Delegacija srpskog pokreta Dveri, koju su činili Marija Janjušević, Dragana Pejić Ranđelović i Saša Ilijić, je obišla meštane Stare planine, koji su prinuđeni da dežuraju danonoćno kako bi sačuvali svoje reke od gradnje derivacionih MHE.

Narodni poslanik Marija Janjušević je sa još dvoje kolega, članova predsedništva SP Dveri Draganom Pejić Ranđelović i Sašom Ilijićem obišla nekoliko lokacija na kojima je gradnja MHE u različitoj fazi, sa pirotske i knjaževačke strane. Od meštana saznajemo da su potpuno odlučni u nameri da spreče uništavanje reka, koje za ovo, pretežno stočarsko područje, znače život.


Užasavajući je podatak da je ukupno 43 km reka (uključujući i pritoke) bukvalno smešteno u cevi. Pored nevladinih organizacija koje su veoma aktivne u uzbunjivanju javnosti i sprečavanju investitora da nastave gradnju, najjača organizacija je Savet mesnih zajednica sa teritorije Stare planine, koja se prostire u Pirotu, Babušnici i Knjaževcu.


Najaktuelnije dešavanje u ovom trenutku je slučaj pokušaja gradnje MHE u selu Topli Do, gde pored stanovništva obitava i 500 grla stoke, pa bi im život bez reke praktično postao nemoguć. Zbog toga su se meštani sela organizovali uz pomoć Saveta mesnih zajednica i postavili barikade na mostu, kojim investitor jedino može da prođe do lokacije na kojoj želi da gradi. Članovi Dveri iz okolnih mesta su se aktivno priključili dežurstvima, a narodni poslanik Marija Janjušević je nastojala da sasluša što veći broj građana i u ime Dveri im pruži podršku.


Srpski pokret Dveri je u skupštinsku proceduru predao deklaraciju o očuvanju prirodnog nacionalnog blaga, koja podrazumeva i zaštitu izvorišta, reka i svih drugih prirodnih bogatstava, ali ona nikada nije uvrštena na dnevni red sednice.


Dveri nastavljaju svoju beskompromisnu borbu za reke i za sve ono što je bitno za život građana Srbije.


 

Info služba Dveri

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: