Српски Покрет Двери - Лого
Search

Инвеститору који је има намеру да Папратску реку на Старој планини смести у цев због градње деривационе   МХЕ је у децембру прошле године истекла дозвола за градњу, али се он данас ипак појавио у  селу Папратна ради почетка градње. Мештани села, а у првом реду мештани Топлог Дола који су стигли у испомоћ, отерали су инвеститора и поручили му да се не враћа. У тој одважној групи бранитеља река је и Саша Илијић, члан председништва Двери. Они су одлучни у одбрани свих река Старе планине и до даљњег остају у Папратни док не добију гаранције да је инвеститор одустао и да ће власти одржати дату реч да се на Старој планини неће градити МХЕ.

Инвеститор је запретио да ће се вратити уз пратњу полиције. Поставља се питање како полиција може да штити кршење закона?

      Село Папратна је ионако опустео крај, којем би нестанак реке дефинитивно запечатио врата сваке куће, чак и оних у које туристи долазе током године. Сама Папратска река има несталан ток и на појединим местима понире, што становништву које се претежно бави сточарством и ратарством ствара додатне проблеме и зависност од количине падавина током године. Сама намера појединца, да због личне користи и субвенција које му градња МХЕ доноси, овако малу и несталну реку смести у цев је катастрофална, а издавање дозвола за такву градњу је прави злочин према становницима и природи.

Зато су Двери и данас на лицу места у селу Папратна, уз свој народ.

Иако је председник Србије лично обећао да ће барем подручје Старе планине бити заштићено од изградње МХЕ, а општина Књажевац донела одлуку о мораторијуму на ову градњу, опасност по реке и становнике Старе планине није прошла. Нико од надлежних, почев од председника државе па до локалних институција не држи реч и нема изгледа да ће у скорије време неко за то одговарати. Народ и природно национално благо Србије препуштени су сами себи и на милост и немилост инвеститора.

      Чланови Двери су увек на лицу места где год се бране реке од уништитеља природе и живота у Србији, од инвеститора и Владе која их подржава. На једној страни је профит инвеститора, банака и режимских политичара који им помажу, а на другој страни народ као власник  и  бранитељ националног природног блага. У тој јасној подели Двери ће, као и увек до сада, бити на страни свог народа. Позивамо све савесне грађане да се придруже и апелујемо на чување реда и мира. Припаднике полиције, уколико се и појаве, позивамо да стану уз свој народ.

 

Савет Двери за заштиту и унапређење животне средине

 

[ngg src=“galleries“ ids=“88″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: