Српски покрет Двери свим ђацима жели срећан почетак нове школске године, а свим родитељима и просветним радницима да буду достојни своје улоге родитеља и учитеља.

Пред свима нама је још једна школска година која ће се и овог пута одвијати у сложеним друштвено-економским околностима у којима се боримо за егзистенцију, за право на нормалан живот и слободу мишљења, додатно оптерећени и неизвесностима везаним за актуелну епидемиолошку ситуацију. Упркос томе, осећамо се и поносним знајући да нам деца, са новом школском годином, чине још један корак навише на животној лествици одрастања, сазревања и образовања.

Жеља свих нас је да нам се деца нормално развијају и образују, да имају срећно детињство па због тога дајемо пуну подршку нормалном, традиционалном начину одвијања наставе у свим школама, пре свега као породични људи и родитељи, али и као политичка организација, јер је брига за породицу и децу темељ политичког деловања Двери. Свесни смо чињенице да се само уз учитеља или предметног наставника, у окружењу својих школских другова, сваком детету може омогућити нормално образовање, сазревање и социјализација, а не безлично праћење наставе преко апликација савремених технологија и нехумано наметање дистанцирања деце из свог друштва зарад заштите од ковида. Постоје истраживања која су показала да стопа заражавања особља или деце од корона вируса у школама у којима се настава током пандемије редовно одвијала без затварања (пример Шведске) није ни мало била већа од заражавања у оним школама које су биле затворене и где су ђаци били на онлајн настави (у Финској).

У том смислу, опомињемо власт да се не игра будућношћу наше деце и да не затвара школе према само њима знаним калкулацијама и политичким потребама, да не прети деци и родитељима ковид вакцинама које на свим узрасним групама деце нису ни испитане, да истим тим вакцинама не условљава ничије школовање или рад, да не прави поделе на вакцинисане и невакцинисане, јер је уставно и законско право свакога да самостално одлучи да ли ће се вакцинисати ковид вакцинама. Позивамо власт да нашу децу не сматра резервоарима заразе, а школе најопаснијим местима даљег распламсавања пандемије. Целог лета се слободно путовало ван земље и назад, одржаване су разне манифестације од Егзита, Сабора трубача и других концерата разних режимских естрадних звезди, као и масовни страначки митинзи владајуће СНС и утакмице са великим бројем гледалаца, па све закључно са испраћајима у војску испод шатора, што је све много већи епидемиолошки проблем од поласка наше деце у школу.

И на крају, подршку пружамо и свим просветним радницима да остану достојни свога позива и да уче децу не само знању већ и очувању традиционалних вредности нашег народа – части, поштењу, родољубљу, љубави према ближњем и солидарности, водећи се речима Светог владике Николаја Велимировића: ,,Није образован ко има школе, него ко има образа”.

 

Инфо-служба Двери

 

Конференцију за медије овим поводом можете погледати овде:

https://www.facebook.com/spdveri/videos/1179158725829430