Сведоци смо првог озбиљног инцидента између миграната и домицилног становништа, на територији града Сремска Митровица. Наиме, мигрант је напао девојчицу, од 13.година у селу Кузмину. Према доступним вестима, инциденти су већ свакодневница на простору општине Шид.

Пре свега оно што ми, као грађани Републике Србије, желимо јесте, да надлежне институције раде свој посао. Мигранти који су у пролазу а не чине инциденте, не треба да буду узнемиравани, од становништва, ни од државних органа, али кршење закона, од стране истих мора да буде санкционисано, од стране државних органа Републике Србије. Као што би морало да буде санкционисано, ако држављанин Републике Србије изврши ничим изазвано, насиље, над страним држављанима у Србији. Такође сведоци смо, да се мигранти лече у нашој болници у Сремској Митровици. Питање које се намеће само по себи је следеће, ко сноси те трошкове? Да ли грађани Републике Србије плаћају њихово збрињавање? Није Србија дирала у њихове земље, нас су на крају бомбардовали исти они који ратују на Блиском истоку, док за већину покренутих миграната, ми представљамо само транзитну земљу.

Ми Срби смо доживели збегове пуне нејачи, сигурно имамо саосећајности, али сви наши грађани захтевају само једно, да закон буде исти за све. Обавеза државе је да заштити и своје грађане, а и странце који њом путују.

Борислав Ђондовић,  потпредседник ГрО Двери Сремска Митровица

Фото: rs.sputniknews.com – Darko Vojinovic