Грађани Суботице добро памте речи градоначелника Богдана Лабана, који је приликом полагања камена темељца и отпочињања радова на извођењу Аква Парка на Палићу 25.12.2018 године рекао: „За неких годину дана направићемо модеран wелнес и аква центар … да покажемо како се то ради на један квалитетан и брз начин.“

То је оно што челници СНС–а најбоље раде, доводе у заблуду грађане својим безобзирним лажима.

Закон који би морао да важи за све грађане подједнако, СНС-у служи само за прикривање лоповлука и пљачке грађана. Прави пример је јавна набавка за извођење друге фазе радова „За проширење водено забавног садржаја на простору Мушког штранда на Палићу“,  заведена под ЈН/Р/14/2019. Објављена је 12.02.2020. а посао је добила група понуђача на челу са Alex company d.o.o. Вредност јавне набавке друге фазе је око 615 милиона динара, без пдв-а.

Двери Суботица су недавно већ писале о сумњи у квалитет радова фирме Alex company d.o.o. Иста фирма је недавно добила и послове на санацији бивше „зелене фонтане“ а сада „партерне фонтане“. Да смо били у праву, сведочи и сам почетак радова на партерној фонтани. Уобичајена шема јавних набавки под контолом СНС-а је да се посао додељује фирмама које не испуњавају услове конкурса у потпунисти али вероватно испуњавају неписане захтеве напредњака. Ангажовано је и суботичко предузеће на разбијању бивше ,,зелене фонтане. Увидом у тендерску документацију могло би се јасно закључити да суботичко предузеће није ни наведено као члан групе извођача и да њени радници не би смели ни да кроче на градилиште. То је класичан пример кршења Закона о јавним набавкама.

Нелогичности и противзаконите радње у овој јавној набавци су бројне. Јавна набавка за изградњу Аква Парка на Палићу подељена у две фазе иако се односи на један пројекат, односно креатори јавне набавке су се досетили да посао поделе на две фазе и распишу две јавне набавке. Закон о јавним набавкама предвиђа да ако је вредност јавне набавке већа од једне милијарде динара, постоји обавеза да се ангажује грађански надзорник, који би по реализацији свих обавеза које проистичу из документације те јавне набавке, поднео детаљан извештај Народној Скупштини Републике Србије, о току реализације и евентуалним изазовима, проблемима и начину њиховог решавања. У том случају би народни посланици имали детаљан увид и одлучивали о законитости саме јавне набавке. Овако, један посао је подељен у две фазе и обавеза грађанског надзора је избегнута.

Напредни функционери са републичког, покрајинског и локалног нивоа су сложно најављивали завршетак радова на Палићу до почетка купалишне сезоне 2020. године, која обично почиње у првој половини јуна. Ово је још једна лаж у режији СНС-а, коју слободно могу да уврсте у своју предизборну кампању.

Лабан заиста с правом може да се похвали да успешно замајава грађане Суботице, чијим новцем манипулише на штету свих нас, пред нашим очима. Предвиђени рок за завршетак радова на Палићу је 250 дана од дана увођења у посао. То значи да би група извођача, уколико би по хитном поступку и била уведена 15. фебруара у посао, по предвиђеном року посао завршила у исто време када се завршава и купалишна сезона.

Ми из Двери Суботице нисмо ни поверовали да ће ова власт нешто урадити у року. Сада остаје да заједно са грађанима Суботице будно испратимо ко ће бити одговоран за прекорачења рокова и квалитет посла. Да ли сам извођач Alex company d.o.o., који је на челу групе извођача, на којем се нашла на волшебан начин, наручилац посла Парк Палић који је расписао јавну набавку са закашњењем, или можда неко ко се нигде не појављује званично, а вуче конце преко локалних малих играча.

Грађанима остаје нада да ће барем стари термални базен бити оспособљен до почетка купалишне сезоне, односно да ће неспособни извођачи да санирају инсталације које су пресекли градећи Аква Парк.

Раденко Мартић, председник Гро Двери Суботице