На званичном сајту града суботица.рс имамо банере са ликом градоначелника и председника скупштине града где они наводе грађане да им постављају питања. Да ли су ти банери у сврху да грађани имају информације како да од два најважнија и најупућенија човека у граду  добију одговоре на постављена питања? Или им је само намена везана за политички маркетинг?

     Да ли одговоре на постављена питања добијају сви грађани који траже одговоре или само одређени то јест политички подобни грађани, припадници владајуће коалиције ?

     С обзиром да је прошло више од 60 дана а одговоре на питања која је поставио Српски покрет Двери у Суботици надлежним функционерима градоначелнику Стевану Бакићу и председнику Скупштине града Суботице Балинт Пастору још нисмо добили. 

     Сва питања која смо поставили  су питања која су важна за све грађане Суботице, а тичу се проблема загађења животне средине, која  смо транспарентно поставили и на која исто тако транспарентно од стране градоначелника и председника Скупштине града Суботице очекујемо одговор. По закону о слободном приступу информација од јавног значаја , информације које су из области заштите животне средине се сматрају информацијама од јавног значаја.

     Кривица и одговорност за посечени ветрoзаштитни појас на Палићу? Колико стране компаније у Зони трују наше грађане?Кад ће језеро на Палићу бити здравствено безбедно за купање? Кад ће град да изради план заштите ваздуха и план заштите од буке?, а био је у обавези да то учини! Да ли постоји план пошумљавања Суботице? …Само су  нека од питања на које је одговор тражио Српски покрет Двери у Суботици. 

     Међутим, власт игнорише питања која долазе од Српског покрета Двери, као да наши чланови нису грађани града Суботице , или би власт волела да нису.

     Како објаснити ситуацију  да у 21. веку имамо појединце који мисле да управљају информацијама, истином, који мисле да ако нешто склоне, заташкају, да то неће изаћи на светлост дана. Успели су да својим односом према појединцима и политичким противницима створе грађане 1. реда, њихове, до сада верне следбенике и грађане 2. реда који имају право да постављају питања до миле воље али одговор никада неће добити.

     Без обзира на планове које кује СНС и СВМ, они би морали омогућити да свако може поставити питање био он обичан грађанин, политичка организација, организација цивилног друштва или било који други субјекти овог друштва. Одговор исто тако мора да добије свако у законски предвиђеном року без обзира о коме се ради. Никад не би требала власт да сметне са ума а изгледа да јесте да су запослени и функционери у градској кући само сервис грађана, да се њихове плате исплаћују из буџета града кога пуне исти ти грађани.

     Српски покрет Двери у Суботици наставља борбу за истину. Нас неће поколебати бахати однос локалних моћника према својим грађанима, њихова жеља да све прикрију ипак се неће остварити.

ГрО Двери Суботица

Фото: gradsubotica.co.rs